vrijdag 22 februari 2019

Een klein maar fijn werkje in de Bois de Waerimont.


Deelnemers: Dagobert, Krzysztof, Jos (2018)Even een kleine situatieschets: we gaan met begeleide tochten in de Waerimont normaal gezien tot in de 'Salle de Départs'. Daar stopt de rondleiding.Vanaf deze zaal wordt het traject een pak moeilijker: serieuze versmallingen, moeilijke smalle afklimmetjes enz...

              
Eén van deze passages betreft een afdaling van een 6-tal meter van Salle Mikado naar de Salle de la Discussion, zeer geëxposeerd en een passage waar nogal wat speleo's voor terugdraaien. (touwen en persoonlijk klimmateriaal tot daar mee te nemen is echt wel een hel).
Bij de ontdekking van deze zone werd er door Rudi Bollaert (specialist in smalle passages) een extreem smal pijpje overwonnen (op de topo in groen omcirkeld) dat de Salle Mikado verbindt met Galerie Teva, waardoor je de moeilijke afklim niet meer hoeft te doen. Je kan immers via Galerie Teva gemakkelijk tot in de Salle de la Discussion geraken.


Deze passage was echter in vergetelheid geraakt, deels omdat geen mens (buiten Rudi) daar doorheen is geraakt, en ook omdat we zelf bijna nooit naar de verste zalen van de BDW gaan.
Om in de toekomst een veilige weg tot achteraan te krijgen, besloten Dagobert, Krzysztof en ik om deze smalle passage te gaan verbreden.
Met alle nodige materiaal (hamers, beitels, schupje, koevoet, boormachine en alle plopgerief) trokken we naar 'de pijp'.
Om toch een idee te geven: zelfs één van ons drie geraakte niet voorbij één van de versmallingen om tot daar te geraken.
Om het kort te houden: na een uur of twee beitelen, graven, hameren enz. werd de passage comfortabel verbreed. Het is nu dus mogelijk om tot het eindpunt van de BDW te kruipen zonder je nek te riskeren.


Niemand die hier van wakker ligt natuurlijk. maar voor ons toch een belangrijke verwezenlijking. Er is achteraan immers nog veel tocht en waarschijnlijk kan er nog première gedaan worden! (maar het zal niet gemakkelijk zijn!).

Nog enkele sfeerfoto's van Krzysztof ...

 
Tekst: Jos
Foto's: Krzysztof

3 opmerkingen :

  1. aha een inhaalbeweging op het Blog. Doe zo verder hé!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een zalige reportage. Hoopgevend voor de dikkeren onder ons zoals Bibiche...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk niet dat Bibiche ooit de BDW bezocht heeft... (te smal waarschijnlijk :-) ).

    BeantwoordenVerwijderen