maandag 25 februari 2019

Collaboreren is fun! Cascade en Avalon underground....Een gezamenlijk tochtje van SC Cascade en SC Avalon naar de FSS (Grotte de la Fosse Sinsin) op zondag 17/02/2019.
Deelnemers: Stijn en Geert en Jean-Paul van SC Cascade, Dagobert, Michaëla, Krzysztof, Jos van      SC Avalon.

De imposante doline van de FSS

De ingang van de Fosse Sinsin, hoog op de wand van de doline.

De Grotte de la Fosse Sinsin is een ontdekking van SC Cascade, en zoals de naam het zegt, ligt de grot in de Fosse Sinsin, een gigantische doline op het Massief van Boine in Han sur Lesse. Sinds enkele jaren is ze opnieuw te bereiken omdat Het Domein van de Grotten van Han de grenzen van het natuurpark verlegd heeft.
De Fosse Sinsin is nr 6 op het kaartje...
De ingang van de grot is een smal gangetje dat over een 10-tal meter verbreed werd. De tocht is er echter goed voelbaar en doet een groot vervolg vermoeden.
En dat groot vervolg zou er best wel eens kunnen zijn, gezien de ligging van de grot. De Reseau Sud (nr 7) van de Grot van Han is niet ver weg, en meer naar het ZO ligt de fameuze Père Noël (nr 3) met in het verlengde de Trou des Crevés, waar een klein deel van de Lesse in verdwijnt.

Er is met kleurproeven een verbinding vastgesteld tussen Trou des Crevés, Père Noël en de Réseau Sud...  En dan is de Fosse Sinsin uiteraard fantastisch gelegen, bovenop het ongekende deel van het systeem. SC Cascade zoekt dus al jaren naar dé grote ontdekking: een nieuwe 'onbekende en maagdelijke' tweede Père Noël, en liefst zelfs nog mooier :-).


Toen wij dus van Geert en Stijn een uitnodiging kregen om mee verder te exploreren (lees: blokken weggraven), moesten we geen twee keer nadenken!
De grot is gevormd in de wand van de doline en is eerder tektonisch van aard. Voor de afdaling naar het diepste punt heb je een beetje touwwerk te doen. De grot is verrassend ruim, en je kan er zelfs een mooi circuit in maken. Alhoewel eerder ruw van vorm, zijn er toch zeer mooi geconcrecionneerde hoekjes te zien: dat beloofd indien er een échte doorbraak kan gemaakt worden.


IMG_2745.JPG

Het verloop van de dag is simpel: zand, grind, blokjes en blokken weghalen op het diepste punt. Deze worden dan via een menselijke speleo-ketting doorgegeven naar een hoger gelegen ruime stockage-plaats. En het vordert goed! Spijtig genoeg valt de tocht halfweg de namiddag stil en is het niet meer zo duidelijk in welke richting we verder moeten. Het is tevens toch opletten geblazen want niet alles is even stabiel!


Het is al laat als we 'moe maar voldaan' uit de grot kruipen. Het zonnetje schijnt nog en het is zalig om je zo om te kleden. En na de nodige Rochefort 8° rijden we content naar huis... 
We hopen in ieder geval om in de FSS nog eens terug te komen. 
En nog veel dank aan Geert en Stijn voor de uitnodiging! Wordt vervolgd?

Zie ook:  Cascade: teamwerk

Tekst: Jos
Foto's: Krzysztof en Dagobert
Topo FSS: Stijn en Geert

2 opmerkingen :

  1. Het is effectief leuk om te kunnen samenwerken, ieder brengt zijn eigen sterktes mee... L'Union fait la force , resultaten zijn er al aan de Vannon!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi mooi mooi. Ik zal nog eens moeten meekomen.

    BeantwoordenVerwijderen