woensdag 20 februari 2019

De ' Journées de Spéléologie Scientifique 2018'


Een nogal laattijdig verslagje van een zeer interessante tweedaagse.

De wetenschappelijke dagen van de Speleologie gingen zoals gewoonlijk door in Han sur Lesse, dit jaar op zaterdag 17 en zondag 18 november 2018.

Op zaterdag worden er traditioneel heel wat voordrachten gegeven. De ene voordracht was al beter dan de andere, maar ze zijn allemaal zonder uitzondering leerrijk... als ge kunt volgen tenminste.
Naast de voordrachten kan je je elk jaar opnieuw vergapen aan de boekenstands, en voor een boekenwurm zoals ik is dat altijd een verscheurende tweestrijd: koop ik dat boek, of toch maar niet...
Meestal verlies ik de strijd en ga ik naar huis met (uiteraard) zeer 'diep'gaande literatuur.

Zondag stond er een bezoek aan de Grotte de Pont d'Arcole op het programma, onder leiding van Yves Quinif en Sofie Verheyden. Zo'n gelegenheid mag je niet laten voorbijgaan!
Vooraf kregen we een theoretische uitleg in de ontvangstruimte/cantine van de grot.


Omdat we met velen waren, werden we voor het bezoek aan de grot in twee groepen verdeeld.
Alhoewel de grot niet erg uitgestrekt is, zijn er her en der toch mooie concreties te zien. Als toerist mag je trouwens op je eentje doorheen de grot wandelen en blijkbaar blijven die toeristen redelijk goed met hun pollen van de concreties!



We krijgen op verschillende plaatsen in de grot een interessante geologische uitleg over het ontstaan van de grot en de afwisseling van opvulling en terug open-eroderen van de gangen. Yves heeft er zelfs een 'persoonlijke' put gegraven in het sediment om de verschillende afgezette klei, grind en zandlagen te kunnen bestuderen.



In de namiddag werden dan heel wat karstfenomenen in de regio bezocht, waaronder La Résurgence du Tahaut (of ook Fontaine de Tahaut), waarin onze vrienden Geert en Stijn van Cascade verder aan het exploreren zijn.

Ook de Carrière de Gérin en de Trou de l’Homme werd bezocht. In de wand van de carrière zijn fossielen zichtbaar van wat waarschijnlijk een mangrove-bos moet geweest zijn. Zeer spectaculair
en voor mij totaal nieuw! Daarnaast ook enkele verdwijnpunten op het plateau.




Het is duidelijk dat er in de streek nog heel wat te ontdekken valt (o.a. prehistorische vondsten!) en iedereen is welkom om er verder te exploreren!
Voor mij was het weer een geslaagd weekend en in 2019 ben ik er zeker weer bij!

Veel informatie over de regio en zijn grotten, vind je  hier:

http://www.cwepss.org/download/karstOnhaye.pdf


Jos Beyens





Geen opmerkingen :

Een reactie posten