zaterdag 30 november 2013
Le Puits (Bayon Sur Gironde)
Een goede kennis van ons, Marcel, heeft een huis in een dorpje, Bayon sur Gironde, dat op de rechteroever ligt van de Gironde en op 20 km van Bordeaux. De Gironde is de samenvloeiing van de Garonne en de Dordogne en is ook de naam van het departement. Bayon ligt op een zandsteenlaag en aan de corniche du Gironde zijn er verscheidene rotswoningen uitgehouwen in de zachte rots. Sommige zijn nog bewoond, anderen zijn verlaten en kunnen worden bezocht.
De huizen van Bayon en zelfs van Bordeaux zijn met steen uit de ondergrondse groeven gebouwd en men spreekt van 14 km aan galerijen.
De streek is ook gekend voor zijn uitstekende wijnen (Côte de Bourg).
Marcel heeft in zijn tuin een waterput en hij vermoedde dat er een grot, groeve of een stromende rivier onder lag. Hij was al lang geprikkeld door nieuwsgierigheid, kon de hulp van een speleo wel gebruiken en du ik daar naar toe. Na een zeer ontspannende rit arriveer ik op dinsdagavond bij het koppel dat me hartelijk ontvangt. Na een slechte nachtrust, ik had het koud en ik was wat zenuwachtig vanwege de mogelijk obstakels en gevaren die in een waterput kunnen voorkomen en die door mijn hoofd gingen, instabiliteit en CO2, genieten we van vers brood en spek en eieren.
De put tocht als de hel. Hij blaast een warme, vochtige damppluim uit die een goed teken is en die de CO2 bezorgdheid alvast wegneemt.
Marcel had de put ooit gemeten en kwam bij 50 m diep uit. We zien diep onder ons het water dat de indruk geeft te stromen. De put is mooi afgewerkt met metselwerk en ongeveer 1,5 m diameter.
Voor alle zekerheid laat ik een kaarsje aan een touw tot beneden zakken en dat blijft mooi branden totdat ik wat wild ben en mijn tester onder water gaat.
De felle tocht en deze test nemen alle onzekerheid weg en ik begin te equiperen. We leggen enkele flinke balken over de put die we stabiliseren. Dit ankerpunt wordt op zijn beurt aan een forse boom gezekerd en een tweede maal een een dunnere boom. Tenslotte liggen de balken op de rand van de put.
Alles lijkt me in orde en ik begin voorzichtig aan mijn afdaling. Bij min 15 m hangen er stenen van het metselwerk los en ik stop even om de zaak te bekijken. Het is het onderste metselwerk en de druk van de klei heeft het naar binnen geduwd. Ik twijfel wat maar besluit om het niet aan te raken en daal verder af. Op min 30 m is er zowaar een gangetje gemaakt dat uitgeeft op een ruimte. YES, de toegang tot de groeve en de oorsprong van de tocht.
Ik ontdek er twee ruimten van ongeveer 8 bij 8 m en 1,5 m hoog.
Het plafond is vlak en je ziet de sporen van het uithakken van blokken.
De wanden gemaakt met blokken mogelijk voor stabiliteit. De tweede ruimte geeft zicht op een vervolg maar de wanden zijn deels ingestort en er is een étroiture. Ik ben alleen, heb geen extra verlichting en ben geen held meer. ik besluit het voor later te houden als ik eens terugkom met een tweede speleo.
Ik daal nog verder af in de put en op - 35 m is er een tweede galerij maar die is ingestort. Ik daal nog verder af tot aan het water en ontwaar enkele houten balken. Het is een ophaal mechanisme voor emmers dat ooit naar beneden is gevallen.
Ik keer dan maar terug naar boven en jumaar met moeite meter per meter. Regelmatig stop ik om een foto te maken maar dat is een excuus om te rusten want het was lang geleden dat ik aan een touw hing.
Expeditie geslaagd, Marcel is twee kamers rijker en ik zit met een vraagteken. had ik toch niet beter puin geruimd ... Ik kom wel eens terug met een maat.
De dagen er na bezoek ik nog de duikboothaven van Bordeaux waar ik nog een pak foto's maak.
Het dak is 7 m dik en er zijn 11 dokken die werden afgesloten met stalen poorten. Ook Brest, St-Nazaire en La Rochelle hebben dezelfde havens die in de tweede wereldoorlog werden gebouwd met Duits beton.
Groeten, Mario
dinsdag 26 november 2013
Fagnoules - 23/11/2013
Zaterdag 23/11/2013 zijn Annemie, Paul, Annette, Frederiek, Peter en ik naar de Fagnoules gegaan. We zijn tot de Réseau de l’Echo geraakt. De fantastische stalagmiet die op een sneeuwberg lijkt was een echte beloning voor deze lange tocht. De Galerie Océade met het cascade-riviertje en kleine meertjes vond ik het meest interessant van de grot.
Op een bepaald moment stopte ik gewoon gepasseerde ex-sifons te tellen. Ik vermoed dat het rond 9 was maar ik ben er niet zeker van.
En elke sifon en galerij gevolgd door een indrukwekkend exploratieverhaal van Paul. Plus soms een korte wetenschappelijke uitleg over het ontstaan van bepaalde gedeelten of specifieke formaties van de grot. De formaties zoals Breccie-gesteenten of afvalprodukten van ijzerbacteriën (bizarre plekjes van rode zachte stof, rond 0.1 m² - 1 m² oppervlakte, die je op sommige plaatsen van de grot kan waarnemen).
Bijna aan het einde van de heentocht, ergens in de buurt van de Réseau de l’Echo, zijn we aan de bodem van een relatief diepe put gekomen. Daar op een wand kon men een kleine groep van fossielen waarnemen. 4 of 5 zeelelies (4 - 5 cm lengte) in zeer goede staat die opmerkelijk uit de wand staken. Ondanks hun naam zijn het geen planten maar echte dieren (stekelhuidigen). Je kon alle delen van een zeelelielichaam (een steel, armen etc.) duidelijk zien.
Ook de effect van verhoogde CO2-concentratie was iets nieuws voor mij. Ik kon dat tijdens onze terugtocht in sommige galerijen heel goed voelen.
Tegen 16:00 zijn we naar boven gekomen. Omkleden en dan naar een café in de buurt. Het was een zeer interessante grottocht die zeker nog moeite waard is.
Gleb
zondag 24 november 2013
Avalon Wijnactie 2013
Beste vrienden,
Naar jaarlijkse traditie gaat de Speleoclub Avalon wijnactie weer van start.
Door deze wijn te kopen steunt u de club en aldus werkt u mee aan de exploratie van de Belgische en buitenlandse ondergrond.
En u houdt er een lekker wijntje aan over.
Wij kozen opnieuw voor:
- een rode Franse Cabernet Sauvignon "Jean Balmont" uit de Pays d'Oc.
- een witte Franse Cabernet Sauvignon "Touraine" uit de Loire-streek
Denk NU aan de eindejaarsfeesten - Bestel tijdig
2 € korting bij aankoop van een karton van 6 flessen!
De prijs: 6 Euro per fles of 34 Euro per karton van 6 flessen.
Een karton mag gemengd zijn: wit & rood.
Bestellen kan bij eender welk lid van SC Avalon, of bij onderstaand adres.
Vermeld duidelijk het aantal gewenste flessen van elke soort (rode/witte).
info@scavalon.be
Voor levering spreken wij iets af.
Betalingen contant, of op rekening van SC Avalon vzw.
IBAN: BE89 9796 1592 8985 BIC: ARSPBE22
bij voorbaat dank!
Chers amis,
Comme tous les ans le Spéléoclub Avalon vend du vin.
L’achat de ce vin signifie un soutien financier pour notre club, ce qui signifie également une contribution à l’exploration de cavités belges et étrangères. Et vous aurez un bon petit vin en échange.
Vu que le vin rouge et le blanc des années précédentes a fortement été apprécié notre choix c’est porté sur les mêmes pour cette année !
- le rouge est un Cabernet Sauvignon, « Jean Balmont » du Pays d’Oc
- le blanc, un Cabernet Sauvignon sec, Touraine originaire de la Loire
Pensez dès maintenant aux fêtes de fin d’année – Commandez à temps
Une réduction de 2 € à l’achat d’un carton de 6 bouteilles !
Le prix est toujours de 6 euro/bouteille.
Si vous achetez un carton vous ne payez que 34 euros. Un carton peut être constitué d’un mélange de rouge et blanc.
La commande peut être passée à un membre du SC Avalon, ou à l’adresse ci-dessous. Mentionnez clairement le nombre de bouteilles de chaque type (rouge/blanc).
Pour la livraison on s’arrangera. Payement au comptant ou sur le compte du SC Avalon vzw.
IBAN : BE89 9796 1592 8985 BIC : ARSPBE22
Merci!
woensdag 20 november 2013
Een goedgevuld weekend
![]() |
Een kleine hoefijzer. |


Na een 3-tal uurtjes zijn we rond en is Peter met vlag en wimpel geslaagd in het slalommen tussen concreties. Terug aan de auto eten we wat en hop richting Nettine. Daar ligt de A160, met zijn 3 mogelijke ingangen, te wachten op ons. Ik gids de andere 2 ernaar toe doorheen het paleokarstbos. Overal zijn hier karstverschijnselen te zien, ze zijn echter niet allemaal natuurlijk en dat maakt het moeilijk om de juiste plaatsen te vinden om aan te werken. Eerst duiken we de boveningang in, er komt een lekkere warme en vochtige tocht uit. Dat kan maar 1 ding betekenen, hier zit een grot achter. Maar er komt ook een dierlijke geur uit en dat betekent dat de das ook terug is. En ja hoor een beetje verder zie ik al een eerste kuiltje met verse uitwerpselen. Gelukkig zit de das in het stuk waar we niet moeten zijn. Maar toch zijn er overal nog sporen van graafwerkzaamheden.
![]() |
A160 - benedeningang |
![]() |
Gek doen doet geen zeer. |
![]() |
De terminus - vervolg op 1/12 |
![]() |
De muur van puin neemt gigantische proporties aan. |
Verslag : Dagobert
Foto's : Paul en Dagobert
woensdag 13 november 2013
Reddingsoefening in de Savoie
http://pollekepik.blogspot.be/2013/11/halve-wandelingen-in-de-haute-savoie.html
Vrijdag 8 nov 2013
Vandaag vertrekken we richting eindbestemming: La Feclaz in de Savoie, waar ons een weekend speleo wacht. Maar omdat we daar pas terecht kunnen vanaf 17u30, vertrekken we maar in de namiddag, en met een omweg langs Chambery. Daar is immers een winkel van Le Vieux Campeur gevestigd. Ik heb speleolaarzen nodig, Annette canyonschoenen. Maar helaas, daar aangekomen, blijkt dat men daar enkel kleding en skimateriaal verkoopt. Dan maar verder naar La Feclaz: 10 km kronkelweg tot boven op het plateau. Het skidorp dat op 1300 m hoogte ligt, is geheel uitgestorven. We gaan dan maar op zoek naar twee van de ingangen van het enorme systeem waarin zich de reddingsoefening zal afspelen. De Trou du Garde wordt vrij vlot gevonden, amper 400 m van de auto. Maar naar de Creux de la Cavale zoeken we veel langer (wegens een onduidelijke wegbeschrijving). De grot ligt een flink eind stappen (20 min) van de auto.We eindigen de wandeling in de regen. Weer naar het dorp, waar we enige tijd later in de gîte kunnen. Enorm geval (49 plaatsen) met vele kamers. We kiezen een kamertje voor twee en installeren ons. In de loop van de avond druppelen de andere Belgen binnen. Rond 19 uur rijden we met wat vrienden (Jack, Patrice, Arnaud, Vincent) weer de kronkelweg naar Chambery af om ons daar in de “Buffalo Grill” te gaan vol schranzen. Rond 21 u weer naar La Feclaz, in de gietende regen. Rond 23 u in bed.
Zaterdag 9 nov 2013
Om 8 u opstaan, het weer buiten is wat beter maar er ligt al wat sneeuw op de toppen van de Margeriaz. Voor morgen verwacht men strontweer en een pak sneeuw!Voor de reddingsoefening is het afwachten, ze begint pas rond de middag, in samenwerking met de SSF. Dus wachten, wachten en wachten. Annette heeft geluk: ze mag rond 12 u al vertrekken in een verkenningsploeg: een zoektocht naar een ploeg speleo’s die over tijd is. Ze gaat via de Creux Perrin, een naar het schijnt zeer vochtige en vooral modderige ingang. Pas als er nieuws is van deze verkenningsploegen, kan de echte secours beginnen. Intussen wachten wij. De uren tikken voorbij, wij vervelen ons steendood en kunnen niet veel anders doen dan van Wilfrieds gastronomische kunsten genieten (m.a.w.: veel eten!). Om 15 u is er nog steeds geen nieuws en wordt het duidelijk dat wij een nachtelijke grottocht gaan doen. Dan heeft men eindelijk een karwei voor mij: samen met Marc Legros de ploeg aflossen die de ingangsmeander van de Creux Perrin aan het dynamiteren is. Maar wanneer we aan de grot aankomen, komt die ploeg net buiten: zij hebben alle accu’s leeg geboord en wij kunnen dus niks gaan doen. Terug naar af dus.
Rond 18 u verschijnt Annette, nat en vooral zeer modderig: haar materiaal is onherkenbaar. Het wordt duidelijk dat een secourssimulatie langs de Creux Perrin geen optie is in deze weersomstandigheden. Het zal dus in de Trou du Garde gaan gebeuren!
Ik probeer wat te slapen (onmogelijk in deze rumoerige gîte). Tegen 22 u kennen wij eindelijk onze opdracht: wat evacuatiestellingen bouwen van -160 tot -180 in de Garde. Ploeg van 6 Belgen onder leiding van 2 Fransen, sympathieke gasten. Het klikt direct met de Chef d’Equipe, Yann. Nadat we al ons materiaal hebben bijeengezocht, en ons in de gîte hebben omgekleed, gaan we op weg met de camionette van het UBS. Rond middernacht vertrekken we in de grot. Ingangsput 21 m, drupt flink. Grote zaal, meander, dan zeer natte puttenreeks (La Trilogie) waarin we kletsnat worden. De equipementen zijn gewoon slecht. Dit is blijkbaar een soort “vast” explo-equipement: alles in het water, veel wrijving, lastig, ondermaats (looplijnen op één spit of gewoon geen looplijnen enz.). Bovendien zijn de touwen totaal versleten doordat vele traverseerploegen er natuurlijk ook gebruik van maken. Op sommige plaatsen is de mantel gewoon doorgesleten, zijn er knopen gemaakt. Op een plaats neemt Jack het initiatief een rotversleten touw te vervangen door een van onze secourstouwen. Niemand begrijpt waarom deze putten niet opnieuw geëquipeerd zijn; wij hebben daar met minstens 20 man een hele dag lang zitten niksen.
Enfin, verder maar tot onze bestemming door een toch wel plezante grot met mooie witte rots en veel water, tot in een chaotische zaal met diverse steile obstakels die we moeten equiperen. Beneden de zaal dondert de rivier om dan in een 13 m hoge waterval te vallen. Daar is een andere ploeg bezig met o.m. Kevin en Raf. We bekijken met onze CE alle moeilijkheden, in gemeenschappelijk overleg zoeken we voor alles een oplossing en we beginnen eraan. Wat later weerklinkt staccato gehamer want er zijn minstens 20 spits te plaatsen (in keiharde rots)! Stilaan krijgt alles vorm: schuine helling 15 m hoog met palan, overgang op korte tyrolienne van 5 m, schuine helling overgaand in put omhoog met een balancier, tenslotte helling 10 m omlaag met een frein de charge. Wanneer we rond zijn is het 3 u ’s ochtends. Onder ons is de brancard vertrokken, wij wachten intussen, warmen een chocomelk en eten wat. De ambiance is prima en de vorm is er, ondanks het onmenselijke uur.
Dan kunnen we eindelijk aan de slag. Lastige brancardage in de bulderende rivier geheel beneden, gelukkig niet zo ver, dan over alle onze stellingen met die zware last. Vanaf daar wordt het manoeuvre geneutraliseerd aangezien er een stuk nauwe meander is. Onze opdracht is alles weer desequiperen en dan met alle materiaal naar de point chaud van -100. De terugweg gaat niet snel, er zit veel volk voor ons en sommigen zijn niet meer zo fris. Om 7 u arriveren we aan de point chaud, waar ons een lang inventariswerk wacht: we moeten de inhoud inventariseren van minstens 7 kits secoursmateriaal en die daarna weer allemaal inpakken ook!
Eindelijk is het klaar, vanaf hier kunnen we zonder kitzakken naar buiten. De putten zijn nog natter dan op de heenweg. We kruisen een ploeg die omlaag komt, onder hen Annette. Zij zullen de evacuatie doen in de zeer natte putten! Kusje en we wensen hen veel “plezier” en gaan verder. Om 9 u 30 ’s ochtends staan we buiten, er valt natte sneeuw en alles ziet wit.
In de gîte gauw eten, douchen en dan dodo voor een uur of vijf. Rond 16 u word ik wakker. Buiten ligt nu 5 cm sneeuw en het ijzelt. Ik rij tot aan de grot, waar toevallig Annette en Patrice buitenkomen na een zeer natte ondergrondse tocht. Het zit er nu bijna op, een laatste nog frisse ploeg neemt het desequipeerwerk voor haar rekening.
Die avond bouwen we een klein feestje, Belgen en Fransen verbroederen met veel Belgisch bier en Franse wijn, en een overheerlijke driegangenmaaltijd van Wilfried en Emilia. Rond een uur zoeken Annette en ik ons bed op want morgen wacht ons nog een terugreis van 900 km.
Maandag 11 nov 2013
Om 7 u uit bed, in de kamer naast ons ligt een Française te kotsen die teveel gedronken heeft dus slapen is er toch niet meer bij. Ik ben snipverkouden, tiens hoe zou dat nu komen? Buiten vriest het flink, er ligt een laag glanzende ijzel en sneeuw. We ontbijten en laden de auto in (die moeizaam wordt open gekregen want de deuren zitten potvast gevroren) en rond 10 u zijn we weg. Het wordt een zware rit want we zijn echt nog groggy en moeten dringend bijslapen. We arriveren dan ook als zombies in Edegem. Maar het was buitengewoon plezant (op het wachten na), en weer veel bijgeleerd en mensen leren kennen.Foto’s en video
Een fotoalbum met sfeerfoto’s in en rond de gîte van La FeclazEen video (5 min) over de losbandigheden NA de secours en de nu al beroemde speech van Wilfried
Een prima video van de reddingsoefening ondergronds (auteur “jaildede”)
vrijdag 1 november 2013
Prospecties & check-ups
Zo kunnen ze wat rekening houden met de "fragile" plaatsen en hopelijk donderen ze niet met hun machine in de "Salle Herve".
Dan maar richting project A160 gereden om daar wat “veldwerk” te verrichten met mijn nieuwe speeltje (maar daarover verder meer). Na het veldwerk aan de boveningang van de A160 lopen Hervé en ik richting onderingang maar het is zo vettig dat we een beetje verder moeten lopen om naar beneden te geraken en in de helling valt ons oog op een zwart gaatje. Al snel blijkt dat daar gewoon zwarte ruimte achter zit. Hier komen we straks wat aan graven. Snel de situatie opnemen en dan naar de grote abri van de A160 om ook daar de coördinaten van te nemen.
![]() |
De ingang |
![]() |
1 Meter ver is het net te smal |
![]() |
Het vervolg(je) |
We kramen op en gaan terug richting chalet waar we voor de rest van de dag lekker niets meer doen, dat mag ook al eens.