zondag 21 januari 2024

Trou du chien, Grotte de Falmignoul.

Zaterdag 20 januari 2024 Toon, Len, Peter.
Dit grotje hadden we alle drie nog nooit gedaan. Het zou wat kort zijn om de hele dag te vullen en dus waren er nog wat andere kleine grotjes kandidaat om bezocht te worden. Aangezien er veel sneeuw lag, moesten we wat verder van de grot parkeren. Min vier op de thermometer, het omkleden ging dan ook redelijk vlot al was het met verkleumde handjes. Een korte wandeling door het bos en de ingang was snel gevonden. Equiperen vanaf de poort, het ingangs zaaltje moet ooit mooi geweest zijn. Daarna beginnen equiperen vanaf het begin van de gang, dit was achteraf gezien helemaal niet nodig geweest maar ook wel weer een goede oefening in het zoeken naar ankerpunten. Een paar versmallinkjes en dan werd het ruimer, laatste karabiner, laatste dyneema en laatste meters touw maar juist beneden in de put. 12u10 begonnen, 13u20 beneden en uurtje later weer buiten.
Toon en Len wilden liever gaan wandelen in de sneeuw ipv naar de trou Mairiat. Geparkeerd aan de rotsen van Freyr, Len had een wandeling uitgestippeld. Een stukje wandelpad gevolgd, dan de Colebi afgedaald langs de steile, besneeuwde helling en op zoek naar de grotte de Falmignoul. De bedding lag bezaaid met honderden grote bomen die, als een mikado, het wandelen niet zo makkelijk maakten. De grot gevonden, even rond gekeken en veel vleermuizen gezien.
De weg naar de auto liep via het ravijn over grote rotsen, besneeuwde smalle paadjes, langs een tricky afklimmetje tot aan de Maas en dan via het pad langs de klimrotsen omhoog. Een hele fijne, gevarieerde dag langs een ravijn waarvan je niet geloofd dat je nog in België bent en dat in een wondermooi sneeuwlandschap. Eén van de betere dagen in een jaar, ook al is dat pas begonnen.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten