maandag 15 januari 2024

Contrastes de ultieme kleurproef

Gisteren zondag (14/1/24), eindelijk nog eens in een grot, na bijna 4 maanden inactiviteit (wegens teveel privéwerk, en vooral een knie die het voortijdig aan het opgeven is). Eindelijk waren de omstandigheden goed om de kleurproef van de Grotte aux Contrastes te herdoen.

De vorige poging was in mei 2022, in samenwerking met de Universiteit van Namur. Echter, wegens een maandenlange droogteperiode, was de fluoresceïne toen vele maandenlang "gevangen" blijven zitten in het ondergrondse meer (vier maanden na de kleuring, was het nog zichtbaar groen). Er was toen geen duidelijke verbinding aangetoond met de resurgentie van Pont-le-Prêtre. Dus, nieuwe en hopelijk ultieme poging. De grote overstromingen van enkele weken geleden waren uiteraard geen goed moment, maar intussen waren de waterstanden genormaliseerd. Nu of nooit dus!

Annette in texair (altijd lastig wanneer het zou koud is)

Eerst daalden Annette en ik af in de Grotte de la Patience, die een toegang biedt tot de twee ondergrondse rivieren "Nord" en "Sud", die zich in die grot samenvoegen en 100 m verder uit de resurgentie komen, langs de weg Bomal - Aisne. In allebei de rivieren werd een fluorimeter gelegd. Er was redelijk veel water, moeilijk te schatten (minstens 30 l/s in elke rivier).

Ook in de resurgentie zelf werd een fluorimeter gelegd.

Dan naar de Contrastes. De oppervlakterivier werd droog overgestoken dankzij een grote omgevallen boom. De Contrastes zoog zoals steeds in de winter, ijskoude lucht aan en alles was daardoor kurkdroog tot aan de grote zaal. Annette, die speciaal een echte Texair had aangetrokken - uit schrik voor de overvloedige modder - was eraan voor haar moeite. Nog nooit zo proper gebleven in de Contrastes.

Gemiddelde waterstand van het meer. Zeer helder water, met de typische groene tint (nog niet gekleurd!)

In de zaal bleek het water een meter of 1,5 à 2 boven zijn laagste punt te staan. Het was verbazend helder ( na de crues van enkele weken geleden, had ik het veel troebeler verwacht).

Injectie van 300 gram vooraf opgeloste fluoresceïne. In het meer is geen enkele stroming merkbaar, we observeerden een tiental minuten de fluowolken die uiterst langzaam uitdeinden.

Injectie van 300 g fluoresceïne
Ongetwijfeld zal het dagen duren eer de fluo goed gemengd is, en dan allicht weken/maanden voor het verdwenen is. Alles hangt af van de regenval van de komende weken: niet teveel maar ook niet te weinig, a.u.b. ! Ik zal de komende weken de fluorimeter in de resurgentie opvolgen.

Hopelijk kunnen we nu ook voor eens en voor altijd besluiten of het water van de Grotte aux Contrastes, inderdaad afvloeit naar de Resurgentie van Pont-le-Prêtre.

Ter info: we hebben heel de Grotte aux Contrastes gedesequipeerd. In principe moeten we daar nu niet meer naartoe, bovendien was het touw dat in de grote zaal hing, levensgevaarlijk glad geworden. Alle vaste plakketten zijn blijven hangen (want allen op goujons geschroefd). Gelieve deze te laten zitten!

NB: Na het grote onderzoek van de voorbij 2 jaar, samen met het departement Hydrogeologie van UNamur, weten we dat de ondergrondse watertafel in deze vallei buitengewoon vreemde schommelingen vertoont, die op vele punten al onze verbeelding overtreffen (voorlopig nog onverklaard én ongepubliceerd).

Geen opmerkingen :

Een reactie posten