woensdag 9 juni 2021

Hydrologisch speurwerk in de vallei van Pont-le-Pretre


Inleiding

Foto's: Paul & Krzysztof

De Pont-le-Prêtre is een zijriviertje van de rivier de Aisne en het vloeit ermee samen tussen Juzaine en Aisne. Net zoals zijn grote broer, vallei van de Lembrée, is er een ondergronds karstsysteem: pertes, grotingangen, veel dolines en een resurgentie. Avalon begon er al een eeuwigheid geleden te werken, en wel door in 1989 een sifon leeg te pompen in de Trou sans Nom. Dat kleine grotje was toen vrijwel het enige dat er in het stroomafwaartse deel van de vallei gekend was. Meer stroomopwaarts kende men al wel Trou Eugène (1963) en de Chantoir des Bannis (1970).

In de loop der jaren staken we héél veel tijd en energie in dit pittoreske valleitje en zo ontdekten we er de Grotte Strauss (1993), de Grotte aux Contrastes (1994), de Chantoir E9 (1994) en nog een 15-tal andere kleine grotjes waaronder de “E1” die later Grotte de la Patience zou worden gedoopt. In 2010 slaagde duiker Nico Hecq erin om de sifons van de resurgentie van PLP voorbij te geraken en zo de Réseau Nico te exploreren, post-sifon uiteraard.  In 2018 verbond Avalon de Grotte de la Patience met deze Réseau Nico, waardoor een droge toegang mogelijk werd (er was welkome hulp van Cascade die o.m. de sifons doordoken ter bevestiging.). Zie ook https://scavalon.blogspot.com/2018/06/eerste-niet-duikers-in-reseau-nico.html

In de rand van dit alles, ontdekte de GRSC de Chantoir de Ronsombeux, die weliswaar niet in deze vallei zelf ligt, maar er waarschijnlijk wel hydrologisch verband mee houdt.


Na 32 jaar aanwezigheid in de vallei, en een paar honderd dagen exploratie, bleef één ding zo goed als onbekend: hoe functioneerde dit karstsysteem hydrologisch? Op één kleurproef na (Avalon 1994) tussen de Chantoir E9 en de resurgentie, was er van geen enkele van de bovenvernoemde grotten bekend of ze inderdaad draineerden naar de enige bekende resurgentie…

Ik wilde daar voor eens en voor altijd een zicht op krijgen. Met de materiele hulp van Geert de Sadelaer (Cascade) die 3 elektronische fluorimeters ter beschikking stelde, begon ik in de lente van 2021 met een campagne kleurproeven. In deze artikelenreeks zal ik de resultaten en ervaringen toelichten.  

Proef 1: Chantoir E9 23/5/2021

Deze prachtige chantoir absorbeert een flink deel van de rivier en ligt zowat 400 m in rechte lijn van de resurgentie. We geraakten er in 1994 een eind in; in 2021 werd dat opnieuw opengemaakt.

Deelnemers: Erik, Dagobert, Paul, Annette.  Eerst een fluorimeter in de resurgentie geïnstalleerd, daarna afgedaald in de Grotte de la Patience om er daar ook twee te plaatsen (in Rivière Sud en Rivière Nord). Toen we aanstalten maakten weer te vertrekken, hoorden we rond 11:30 u gedurende een minuut een luguber, luid klokkend geluid van een sifon die leeg kwam… Pas enkele weken later, toen we de data van de flurimeters analyseerden,  zou duidelijk worden wat er daar aan de hand was.

Plaatsing van een fluorimeter in de Rivière Nord

Daarna naar de grote Chantoir (E9) om er de kleurstof in te gieten: 75 g uranine. Er was een flink debiet, ten gevolge flinke regenval enkele dagen eerder.

Injectie in de Chantoir E9

Forse regenval op 25/5 rond 11 u zorgde voor een flinke stijging van het debiet, waarbij de rivier weer tot aan de Aisne stroomde. Zou de kleurproef daardoor mislukt zijn? Spanning…

Ik recupereerde de fluorimeter van de resurgentie 5 dagen later en verwerkte de data. Succes: de kleurstof was 7 u na injectie gearriveerd in de resurgentie (snelheid 60 m/u). De piek (maximum concentratie) na 12 u (snelheid 35 m/u). Niet erg snel, maar er is dan ook slechts enkele meters hoogteverschil tussen chantoir en de resurgentie.

Deze eerste kleurproef leverde al dadelijk een nieuw mysterie op.

We constateren een fenomeen van cyclische en kortstondige verhoging van debiet, zowel van de Rivière Sud als Nord. Voorlopig blijft het gissen naar de oorsprong, hoewel er in het verleden al oscillaties van het waterniveau van het meer van de Grotte aux Contrastes werden geobserveerd ook (ook in een context van dé-crue).

De ronduit bizarre curves van Proef1 hier:


En het verslag van deze proef met onze conclusies kan je hier lezen:

Proef 2: Chantoir des Bannis 29/5/2021

Deze chantoir werd in 1970 geëxploreerd maar is sedertdien weer verstopt geraakt. Oorspronkelijk was dit een grote perte van de rivier, maar door de constructie van een betonnen dijk en het verleggen van de rivierloop, ligt hij nu droog. Er zijn evenwel nog steeds kleine verdwijnpunten in de oever van de rivier. Hij ligt ongeveer 1000 m van de resurgentie. Gezien de zuidelijke ligging, is er geen enkele zekerheid dat hij naar de resurgentie van PLP  draineert. Dat wilde ik dus allereerst uitvlooien. En aangezien hij stroomopwaarts van de Grotte aux Contrastes ligt, waarin een groot ondergronds meer is, wilde ik ook ineens daar de eventuele doortocht van de uranine monitoren.


Op vrijdag 28/5/2021ging ik als voorbereiding op de dag van morgen in de Contrastes de nauwe zone onderaan de ingangsput verbreden. 27 jaar geleden hadden we er niet veel hinder van, maar tegenwoordig lijkt het wel alsof er een geologisch fenomeen is gebeurd waardoor alles plots veel smaller lijkt! Na enkele uren werk was alles naar wens. Daags nadien, zaterdag 29/5/2021 (met Kris, Krzysztof, Erik, Paul, Annette), zijn we eerst een kleuring gaan doen in een perte aan de Chantoir des Bannis. Deze winter stortte het water zich daar met geraas in, nu was het gat verzadigd en lag het midden in de stroming van de rivier (die heel hoog stond). Maar ik had uit voorzorg een lange buis mee. Die konden we zo diep mogelijk tussen de stenen van de perte duwen, en dan de fluo er bovenin gieten. Niet simpel met 175 gr zeer geconcentreerde fluo! En die verscheen niet terug in de rivier, dus werd wel degelijk geabsorbeerd door de perte!

Injectie in een klein verdwijnpunt nabij Chantoir des Bannis

Dan naar de Contrastes, waarin we nogal wat putjes moesten equiperen. In de zaal bleek het water heel hoog te staan, wel 2-3 m hoger dan normaal. Het was dus niet mogelijk de fluorimeter in het midden van het meer te hangen. Met wat gedoe kon ik hem voldoende diep hangen. Nu hopen dat het water niet te snel zakt waardoor hij droog zou vallen!

Vanop dit "eiland" hingen we de fluorimeter 2 meter diep

Nog wat rondgekeken in de zaal, er zijn nog 2 cheminees uit te klimmen. De doorgang naar Salle de l’Entonnoir en Cheminée des Nerfs Eprouvés sifonneerde volledig en dat verklaart waarom de grot amper tochtte.

Na de zaal, wilden we nog de andere réseau doen met de P11. Met twee Hiltipatronen de heel smalle ingang hiervan verbreed, super gelukt. Allemaal naar beneden. Daar is in feite ook nog een desobmogelijkheid, in het blokkenstort omhoog achter de concreties. 

Groepsfoto na een toffe trip in de Contrastes

Naar buiten en dan naar de Casserole puin gaan ruimen (Kris, Annette, Paul) terwijl Erik en XTof aan een “gisteren teruggevonden gat” hebben gewerkt. Finaal blijkt dat een nauwe, instabiele spleet te zijn die na een meter of 3-4 lijkt dicht te lopen, vrijwel zonder tocht. Om 17:30 u weer aan de auto, waar we besloten nog gauw naar de Chantoir des Bannis te gaan loeren. Er zijn twee grote ingangen. Een achter de cabane, waaraan te werken valt, duidelijke tocht. De andere is de oorspronkelijke, die in de jaren 60 tot wel 100 m ver geëxploreerd werd maar nu verstopt zit met takken en bouwafval. Doch het lijkt niet moeilijk weer vrij te maken! In deze vallei is nog werk voor jaren!  

Proef 3: Chantoir de Ronsombeux 6/6/2021

met Erik, Geert, Annette en Paul.

Eerst naar de (diffuse) pertes stroomopwaarts van de Ronsombeux. Een eerste complicatie: de koeien waren uit de weide gebroken, de elektrische omheining lag op de grond. Nadat we die vleesbeesten wat voor ons uit hadden gedreven, konden wij met onze zware last door: een kruiwagen met jerrycans (70 liter water). Aan de perte sijpelde een minuscule beek in de grond, maar Erik vond een muizenholletje waarin het goed wegliep en daar konden we voorzichtig onze 5 liter uranine (200 g) ingieten. Dan 75 liter water achterna gegoten om het een beetje een “boost” te geven (1000 liter was beter geweest!). Terug naar de auto, de boer was er intussen ook en toen die ons in zijn wei zag naderen met onze kruiwagen, vreesden we her ergste, maar na een gemoedelijk babbeltje was hij overtuigd dat wij de omheining niet hadden opengemaakt.


Injectie en grondig naspoelen

Dan naar de Contrastes. Op de parking stonden wel 15 auto’s, bleek er daar een gezelschap bezig te zijn met speurhonden te trainen in de weide!  Enfin na wat gedoe konden onze twee auto’s er ook bij.



 Vlotjes omlaag in de grot en daar bleek dat het meer minstens 2 m gezakt was, waardoor de fluorimeter nog maar net in het water hing! Terwijl Geert de data van het toestel uitlas en het weer klaarmaakte voor een nieuw verblijf onderwater, maakten Erik en Annette onze “Bismarck” gereed. Deze intussen 35 jaar oude eenzitter heeft al menig onderaards meer getrotseerd maar is nog steeds onzinkbaar. Echter, we waren de pomp vergeten. Dus heeft Erik dat ding met de mond opgeblazen (en we mochten hem niet aflossen, wegens besmettingsgevaar). Dan koos Erik het sop (zijn allereerste boottocht in een grot) en hield ik me een uurtje bezig met het maken van foto’s. Met M3 magnesium flitslampjes (die waren dubbel zo oud als onze boot!) onder water. Het is eindelijk gelukt een representatieve foto van de zaal van de Contrastes en het meer te maken.



Daarna mocht ik wat gaan dobberen, om de fluorimeter midden in het meer te hangen, opnieuw 1,5 à 2 m diep. Hopelijk blijft hij heel de week “nat” !

Naar buiten en dan splitsten we op. Geert en ik gingen naar de Grotte de la Patience, om ook daar de twee fluorimeters uit te lezen. Bleek dat die in de Rivière Nord niet meer onder water lag, die rivier was dus wel 30 cm gezakt. 

Geert vertroetelt zijn "fluo-G"

Intussen hebben Erik en Annette de ingang van de sinds decennia ontoegankelijke Chantoir des Bannis beginnen leegruimen. Na het weghalen van een vracht oude tegels, een lavabo en een halve toiletbak en een pak takken en modder, is er nu al zicht op een vervolg, met goede koude tocht. Wordt vervolgd!

Dan op een drafje naar de chalet waar we gauw de data van de fluorimeters bekeken. Dat bevestigde alvast dat zowel de kleuring van de Chantoir E9, als die van de Chantoir des Bannis, naar de resurgentie ging.

Het uitwerken van die data is echter nog veel werk. Al die conclusies zullen hier later nog wel gepubliceerd worden.


 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten