maandag 31 december 2018

Mouflons als afsluiter

Om het jaar al desobstruerend af te sluiten, deden Annette en ik gisteren (30/12) nog eens een aanval op de Mouflons. Het is blijkbaar al van januari 2017 geleden dat ik er nog eens een update over gaf. Toen waren we er 20 keer heen geweest, intussen zitten we al aan 26.
Zie hier voor die vorige verslaggeving:
http://scavalon.blogspot.com/search/label/Mouflons

Hieronder wat er nadien nog gebeurde. In het kort: heel veel blokken ruimen, de tocht volgend. Maar die laatste 6 sessies, allen op dezelfde plek (Salle des Murets)  hebben ons nog steeds niet de gewenste doorbraak opgeleverd. De grot ontwikkelt intussen toch al wel 130 m en we zitten nu op -19, bijna de diepte die we moeten hebben om hetzelfde niveau te bereiken als de Trou des Côtes.
Hieronder schermprint van de topo. In groen Trou des Côtes, in purper Trou des Bourdons en in blauw de Mouflons. Het rooster is 20x20 m.


Zaterdag 28 jan 2017
21) Met Annette naar de Mouflons. Eerst werkten we (vooral Annette dan) aan het gaatje onderaan het eerste putje, waar ik vorige zondagnamiddag al aan gewerkt had. Na een uur of twee kon ze erin, maar dan zagen we ook dat het anderhalve meter verder vrijwel geheel dichtzit. Verder desobstrueren zou zeer moeilijk zijn, want onze stockageruimte in de directe omgeving is nu echt tot op de laatste dm3 opgebruikt.
Verder maar, tweede putje af (Salle des Murets). Ik wilde daar iets herbekijken dat we op 11 dec 2016 hadden gevonden: een vernauwing met erachter een afstapje van 1,5 m gevolgd door een zaaltje van 2x2m. Geen vervolg maar bovenaan de vernauwing was er toch echt wel tocht! Onze tweede inspectie wees gauw uit dat we iets over het hoofd hadden gezien: achteraan het zaaltje was een spleetje dat sterk tochtte! Daar werkte we enkele uren aan. Voor het eerst in jaren met Hiltipatronen. Dat ging uitstekend. Maar met zo 1 patroon maak je toch wel wat rook hoor, de CO steeg telkens tot 60 ppm maar dankzij de tocht was het heel gauw weer weg.
We vorderden 1 m, waar een trémietje boven ons hoofd hing. Dat konden we al voor een deel laten vallen. Het gangetje gaat steil omlaag, smal maar met veel tocht. Wordt vervolgd maar we zijn toch wel benieuwd, want dit is het diepste punt van de grot.

Zondag 12 feb 2017
22) Eerst in de D3 afgedaald. Annette ruimde de vorige plop (weinig puin) en probeerde dan met een speciaal meegebrachte keuterstok het vervolg wat open te maken. Jammer genoeg is dat echt niet breed en zit het grotendeels dicht met bikkelharde klei.  Het gaat in elk geval vrij steil en diep omlaag, stenen rollen meerdere meters. Na een uurtje naar buiten gekropen, en dan nog maar eens naar de Mouflons.
Daar hebben we weer heel de dag gewerkt in het kleine zaaltje op -17. We hebben het Salle des Murets genoemd want intussen is het voor de helft opgevuld met grote blokken en puin, dat door Annette in kunstige muurtjes werd gestapeld. We hebben veel plaats gemaakt in de nauwe dalende spleet, tot zover dat we er nu in kunnen zitten. Een afstapje dus van +/-1 m. Tocht komt van zowat overal, zelfs van schuin boven. Enkele grote blokken gepercuteerd.
De dag besloten met de plop van een heel groot blok. Volgende keer zien we hopelijk iets meer!
Beneden het afstapje van Salle des Murets
Zaterdag 25 nov 2017
23) Een dagje grotten, met Frits. Eerst toonde ik de TDC aan Frits. Hij was zeer onder de indruk van deze rijkelijk geconcretioneerde grot.
Daarna naar de Mouflons, 23ste keer dus Eerst tot het verste punt, waar ik met Annette was gestopt op een kruispuntje van smalle diaklazen. We werkten minstens een uur in de interessantste, waar je een penetrabel vervolg ziet, over enkele meters. Maar een groot blok versperde de doorgang en dat zal en plopje moeten krijgen!
Daarna naar het diepste punt van de grot (Salle des Murets). Veel puin weggehaald en dan het putje verder leeg geruimd. Daardoor kregen we zicht op een gangetje, dat tussen of onder een blok schuin verder loopt. Tocht is zeer duidelijk. Ook hier moet er wat geplopt worden om erin te geraken. Tot slot, op enkele meters ervandaan, nog een half uur aan een schuine laagvoeg omlaag gewerkt. Ook hier er net niet door geraakt. Tegen dan was het al 19 u, dus hebben we er een punt achter gezet. Volgende keer geraken we verder!

Woensdag 31 okt 2018
24) Het was bijna een jaar geleden dat we naar de Mouflons waren geweest ! Dat moest worden rechtgezet. Verder puin geruimd in de steeds kleiner wordende « Salle des Murets » en dan 3 gaten geboord voor een plop. Hopelijk kunnen we volgende keer wat verder geraken (we zien onder een plafond een meter of 2 ver, maar alles ligt nog vol blokken). Daarna een poging om in de laagvoeg te geraken die in het zaaltje erboven vertrekt. Na een uur boren en beitelen lukte dat net niet en was de machine leeg. 
Salle des Murets, of wat er van resteert...
  Zondag 11 nov 2018
25) Namiddagje Mouflons met Annette. We ruimden enkele uren lang puin in het putje onderaan Salle des Murets. Op den duur kon ik zowat 1,5 m ver in de horizontale passage geraken, maar dan verspert een groot blok de weg. Het plafond is geconcretioneerd met zelfs wat aragoniet. Verderop lijkt het nog steeds erg laag.  Niks om erg enthousiast te worden, maar toch.
Aragonietkristalletjes
Nieuwe plop gezet. Daarna erin geslaagd om via een andere weg toch in de tweede werkplaats te geraken, de laagvoeg. Ik geraakt zowaar helemaal ten einde, waar het enige vervolg een te nauwe verticale spleet omlaag is (wel 2-3 m diep). Dus geen succes…. Wel een meter of 5-6 erbij.

Zondag 30 dec 2018
26) Eindelijk weer eens naar de Mouflons. Annette ruimt het puin van de vorige keer en dat is heel veel! Gelukkig vind ik links en recht nog plaats genoeg om alles weg te proppen.Het ruimen beneden is moeilijk, regelmatig hoor ik mijn partner sakkeren en kreunen om in en uit het gangetje te geraken. Dan wisselen we van plaats. De tocht komt voelbaar van hier, en het mooie plafond ziet er echt “grottig” uit en is alvast heel stabiel. We zitten nu al over 3 m onder dit dak maar alles ligt vol 

Mooi dak maar geen vervolg te zien
blokken en zand. Ik krijg een blok weggewrikt en erachter is zowaar wat ruimte. Maar daar geraken we niet in zonder plopwerk en het is al te laat. Met het fototoestel kan ik wel een foto nemen van wat er achter het gat te zien is. En dat is wel wat teleurstellend: een spleet tussen grote blokken, meer niet.

Toch zicht op "iets" na weghalen van een blok
 Maar de aanhouder wint! Nieuwe plop gezet maar de accu van de Hilti blijkt niet goed geladen (of stuk?) en na anderhalf gat geeft hij het op. Het zit ons hier niet mee. Buiten in het donker, vlakbij horen we wat everzwijnen grommen en we verlaten haastig het bos.
Foto met de camera doorheen het te nauwe gat. We zien een spleet, hooguit 30-40 cm breed

Geen opmerkingen :

Een reactie posten