maandag 17 december 2018

De Résurgence Temporaire du Vannon.... eindelijk....
Avalon heeft er al een hele reeks mini-expedities naar de regio van de Vannon opzitten (2015 tot 2018). Na de 12de expeditie zaten we in de kleine grotjes boven de resurgentie een beetje vast: het was niet meer duidelijk hoe we hier nog (veilig) verder konden werken. De tocht was er nog steeds, en ons geloof in fossiele galerijen eveneens. Maar het was er zo onstabiel dat we eerst iets anders wilden proberen.
Daarom werden Stijn en Geert van SC Cascade gecontacteerd om eens naar de resurgentie te komen kijken én eventueel een duikpoging te wagen.


We zijn ondertussen, samen met Geert en Stijn van SC Cascade en Michel Pauwels van de ESCM, weer drie mini-expedities verder en het resultaat mag er zijn: de resurgentie werd gedoken (na serieuze verbredingswerken) en de eerste sifon is overwonnen (S1, 355m, -13m). Deze wordt gevolgd door een brede actieve galerij met enkele, nog niet verkende, zijgangen.
Er werd voorlopig 750m getopografeerd en naar schatting werd er nog eens 300m zonder topo gevorderd. Dat brengt het totaal op meer dan 1000m en het is er nog niet gedaan! De Résurgence Temporaire du Vannon komt hiermee binnen in de top tien van de langste grotten van de Haute Saône, voorlopig op de negende plaats…


Er staat ondertussen al een 16de mini-expé op het programma. Het doel hiervan is om verder te werken aan een droge toegang tot het systeem. Ook onze duikers staan klaar om zeer binnenkort verder te doen!
Na vier jaar explo en 15 mini expedities zijn we er dus eindelijk in geslaagd om een deel van het raadsel van de resurgentie te ontsluieren. Het relaas van deze exploraties kan je lezen in de volgende verslagen:Jos Beyens

Geen opmerkingen :

Een reactie posten