maandag 8 juni 2015

Sainte-Anne: nu een jaartje geduld

Woensdag 3 juni, effe gauw met Annette de Sainte-Anne in.
In de Salle des Graffitis werd een laatste kleine ingreep gedaan: onder de waterlijn werd een lang gat geboord doorheen de wand van de grote gour, zodat die voortaan weer met water gevoed zal worden (dat is althans toch onze hoop).
Het gaatje is natuurlijk niet groot (12 mm) en op termijn zal dat waarschijnlijk dichtconcretioneren, dus zullen we dat in het oog moeten houden en onderhouden.

De gour in kwestie is momenteel properder dan hij ooit is geweest, de graffitis zijn bijna allemaal verwijderd. Vergelijk deze nieuwe foto eens met die van het vorige blogbericht:


Maar de witte kristallen van de gour zijn nog grauw en zwart van het carbuurroet. Hopelijk vult de gour zich inderdaad met water en dan zal het een kwestie zijn van lang wachten, om te zien of het nieuwe calciet de zwarte laag kan overdekken. Ik heb er alvast goed hoop in. Het water voeren we dus aan via een kanaaltje dat bovenaan een couleée uitkomt, het water loopt daar vervolgens af. Deze coulée was werkelijk gitzwart. Op enkele maanden tijd is hij al flink van kleur veranderd! Op de foto onder wijst Annette naar de plaats waar het water arriveert.

Tot slot: we zouden aan de bezoekers dit willen vragen: ga het zaaltje gerust bekijken, maar ga niet in de gours zelf ploeteren, want dan woelt het zwarte roet telkens weer op en zal het herstel nog veel langer duren.

Binnen een jaar gaan we de zaak daar eens evalueren. Het is natuurlijk allemaal maar een druppel op de hete plaat, de grot blijft op vele plaatsen nog zeer vervuild. Maar het is ook symbolisch: dit was de zwartste en meeste bekladde plek van de grot, en wie weet is het binnen enkele jaren een van  de mooiste.




1 opmerking :