dinsdag 1 januari 2013

Vallei van de Chawresse

Auguste DonnayWe sloten het jaar in kleur af in de Vallei van de Chawresse. Profiterend van de hoge waterstanden, deden we een kleine kleurproef in de Chantoir Auguste Donnay. Deze chantoir ligt in feite in de “Synclinaal van de Dolines” (waartoe bv. ook de Roche Perdue of Chantoir Krypta behoren) en watert dus niet af naar de Grotte Sainte-Anne, maar wel naar de Résurgence du Bois des Manants. Echter, in 1986 deed de CRSL er een kleurproef die toch (ook) een relatie aantoonde met Trou des Manants. Vanuit geologisch oogpunt zeer verbazend en dus wilden we dit even verifiëren. Definitieve resultaten zijn nog niet bekend, maar we hebben in elk geval visueel geen fluo zien passeren in de Trou des Manants!

Zoals jullie weten kadert al dit onderzoek in de op til zijn de publicatie over het Systeem Chawresse-Veronika en de vallei van de Chawresse. Zo ook ons ander tijdverdrijf (alsof we niks anders te doen hebben!): het topograferen van de Trou des Manants. Daar hebben we ons aan misrekend, die grot is ontstellend complex en dus begonnen Annette en ik de voorbije zondag aan de 8ste topodag en het einde is nog niet in zicht! Het werd een lange dag in de modderigste en natste uithoeken van de grot. Over nat gesproken: de hydrologie van deze grot is al even onbegrijpelijk, behalve de hoofdrivier zijn er nog twee andere belangrijke rivieren en tientallen al dan niet belangrijke watertoevoeren. Maar dat alles zal je netjes uitgelegd krijgen in het boek. Binnenkort zal er trouwens een voorinschrijving worden gelanceerd, dus hou dit blog in de gaten.

Ik hoop binnen dit en een maand de laatste zaken te hebben gedaan (nog een fotosessie in de Réseau des Comblennois van de Chawresse, nog een dag of 2 topo in de Manants, nog een kleurproef) en dan kan de zaak naar de drukker.

Er werden zondag ook nog wat foto’s gemaakt om het hoofdstuk over de Manants te illustreren. 

Trou des Manants

Resteert mij nog enkel jullie allemaal een geslaagd 2013 te wensen, met veel speleoplezier en een goede gezondheid.

Hier een korte 3D-animatie van de topo van Trou des Manants die wel duidelijk maakt dat het uittekenen van die topo in 2D geen sincure zal worden…

2 opmerkingen :

  1. Ik zal het blog in de gaten bijven houden om de voorinschrijving niet te missen! Succes met de laatste loodjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben heel benieuwd naar het boek. De beste wensen voor het nieuwe jaar gewenst vanuit het hoge noorden.

    BeantwoordenVerwijderen