vrijdag 29 oktober 2010

Hoog bezoek

Zuidfranse kameraad Stoche die een weekje doorbracht op Belgische bodem; daar hoorde toch een flinke snuif speleo bij. Op zijn blog kan je alles in geuren en kleuren vinden dus ik hou het hier kort.

Zaterdag 23/10: Amper geland in Charleroi stond hij een uur later al aan de ingang van de Fagnoules, in gezelschap van Bart, Annette en Paul. Op het programma een traversée Fagnoules-Buc die probleemloos verliep. De rivier en de vele natte passages bevielen hem meer dan de kruipstukken van de Buc! Onderweg toch nog even wat puin gaan ruimen (van onze plop van de week ervoor) in de nauwe meander van de Hyperventilateur. Zo kan hij nu ook zeggen dat hij heeft gedesobstrueerd op Belgische bodem! Na de grot, pinten pakken in Purnode, waar we Frank en Jos ontmoetten die vandaag een gidsinkje hadden gedaan in de Haquin.

Fagnoules met Stoche

Zondag 24/10: We hadden een gidsing te doen in de Waerimont, van de SC Rochefort, dus werd Stoche daar maar ineens mee ingelijfd. Annette en Bart hielden zich bezig met het begeleiden van onze Waalse collega's, Stoche en ik kwamen rustig achterna en namen ruim de tijd om de diverse geologische en mineralogische fenomenen in deze grot te bewonderen en te bediscussiëren. Uiteraard eindigde de dag in de kroeg van Rochefort waar we overvloedig door onze Waalse vrienden werden getrakteerd, waarvoor dank.

Bois de waerimont

Maandag 25/10: Paul toont Stoche een deeltje van onze Belgische karst, die nogal verschilt van wat onze collega in zijn thuisstreek (de Aude) gewend is. Op het programma stond de Ourthevallei, maar aangezien we gelogeerd waren in Nettinne (in de chalet van Dagobert, waarvoor dank) begonnen we met een bezoekje aan de paleokarst aldaar (talloze dolines). Vervolgens naar Durbuy waar we de wereldberoemde anticlinale bewonderden, dan naar de meander van Bohon (in Barvaux) waar we een zicht hadden op de Rocher de Glawan; ook al een magnifieke plooiing.De Anticlinale van Durbuy

Vervolgens een flink e wandeling in de Vallei van de Lembrée, met uiteraard een bezoekje aan de vele werkplaatsen van Avalon aldaar.  Dan per auto naar Hamoir, Grotte Danielle en onze werkplaatsen zoals de "D3". De dag werd besloten in de Vallon des Chantoirs, met de verplichte bezienswaardigheden zoals Rouge-Thiers, Grandchamps en Secheval. Tegen dan was Stoche wel overtuigd dat er in België ook wel te grotten valt.

 Grotte Daniele

Dinsdag 26/10, gedaan met speleo maar we hielden het toch wat wetenschappelijk met een bezoek aan het natuurhistorisch museum in Brussel. De collectie Iguanodons van Bernissart blijft imponerend en uniek in de wereld. Het museum is er de laatste 10 jaar heel veel op verbeterd, mooie afdeling over de prehistorie (met o.m. de beroemde gravure van Chaleux, of het Neanderthalerskelet van Spy) en een nieuwe en schitterende galerij over de evolutie, van het prille begin van het leven op aarde tot vandaag. Een must! 's Avonds doken we een Antwerps café in, en kwamen wat andere Avalonners mee tateren en boemelen.

De gravure van Chaleux

Woensdag 27/10, Annette, Stoche en Paul: grote wandeling (15 km) doorheen het Meerdaalwoud, vanaf Sint-Jorisweert richting Hamme-Mille. De taalgrens volgend, zeg maar. Na enkele uren doorheen de prachtige loofbossen met hun herfstkleuren, verliep de wandeling over de heuvelachtige plateau's en hun diepe, holle wegen. Heerlijk weertje, overigens. Deze landschappen zijn werkelijk pareltjes, er ontbreekt maar een ding en dat zijn wat grotten hier en daar.

Wandeling Meerdaalwoud

's Avonds zakten we af naar Leuven, met zijn gezellig historisch centrum. Stoche was vooral onder de indruk van de massa's fietsen, inderdaad Leuven is een fietsstad en zoiets is in Frankijk totaal onbestaand.

Leuven, Oude Markt

Donderdag 28/10: na nog een wandeling en paddenstoelen zoeken in de buurt van Edegem reden we naar Charleroi, omdaar vast te stellen dat alle vluchten naar Frankrijk waren geannuleerd wegens een staking van de verkeersleiding. In extremis een TGV-biljet kunnen regelen voor morgen, dan weer huiswaarts. Een verloren dag, vele uren in de auto voor Piet Snot. We waren beter gaan grotten.

Vrijdag 29/10: Stoche op de trein gezet, en gaan grotten met Dagobert. Daarover later meer. Het was een hectische week maar heel plezant. Nu even uitrusten.

Hier vind je een klein fotoalbum van onze omzwervingen. Foto's van Stoche, Annette en Paul

1 opmerking :

  1. Encore Merci pour ce magnifique séjour dans le karst belge. J'ai admiré vos travaux et vos découvertes et votre passion du karst sans faille. Du plus petit trou au plus grand réseau vous faites preuve d'une grande motivation qui montre votre amour et votre respect du monde souterrain.
    Bravo et je reviendrai avec plaisir pour l'exploration d'autres cavités, quelques chantoirs notamment.

    BeantwoordenVerwijderen