zondag 2 december 2007

Over waterpassen en... water

Voor wat de topo's betreft: Traject Fagnoules-Buc (+/- 400 m)

Even recapituleren: volgens de oppervlaktetopo die we een paar jaar geleden maakten, met een ANALOGE Suunto clinometer, lag de ingang van de Chantoir de BUC op -18 m t.o.v. de boveningang van de Fagnoules (perte amont).
Bijgevolg lag het diepste punt van de Buc (de sifon dus) 15 m LAGER dan de rivier van Fagnoules, en op dat moment was de terminus van de Fagnoules daar nog slechts 50 m vandaan. Dit feit heeft ons lang doen denken dat wij post-sifon 6, in de Fagnoules, nog een paar watervallen voor de boeg hadden, om te aldus te zakken tot op het niveau van de Buc. Echter, eens die S6 voorbij, bleek dat allerminst het geval.

Enkele weken geleden hebben we die oppervlaktetopo opnieuw gemeten, nu met een DIGITALE clino. We kwamen nu slechts op -9 m ! Een enorm verschil.

Echter was dàt nu wel juist of niet?

Om uit de onzekerheid te zijn, hebben we het zopas herdaan (Mario, Paul, Annette) met een optische waterpas. Precisie in grootte-orde van enkele centimeter. Resultaat: -6,5 m. En dat zou juist moeten zijn!

Het resultaat van dit alles is dat de FOND van de BUC geen 15 m lager ligt dan de rivier van de Fagnoules, maar slechts 3,1 m lager (t.o.v. niveau van de sifon 8). Dat is al heel wat plausibeler!

Deze metingen zijn echter wel verontrustend. Topograferen met een analoge clino is een lachertje, dat wisten we al langer (toen we destijds de Bretaye exploreerden, lag de resurgence 3 meter HOGER dan het verdwijnpunt... volgens de topo met een analoge clino toch. Maar water stroomt niet omhoog, dacht ik. Maar ook een digitale clino (en hij was nochtans net gecalibreerd) is evenmin heel precies. We kunnen ons dan ook afvragen of de Anialarra wel -739 m diep is...

En over de diepte van zowat alle andere grotten ter wereld, kunnen we ons vragen stellen.

Enfin, we doen ons best, amateurs als we zijn zullen we het moesten stellen met de apparatuur die we hebben.

In de Fagnoules maken de weergoden het ons intussen wreed moeilijk. De werkzaamheden in de sifon 6 liggen al een paar weken stil, want er is veel te veel water. Vandaag (2/12/2007) zelfs een mega-crue. Zie foto hieronder van de eerste dam, en toen was het zelfs nog niet aan het stortregenen buiten (een uur na de foto was dat wel het geval).

Bij wijze van bezigheidstherapie zijn we dan maar verder aan het werken aan de boveningang. We hebben daar een perfecte communicatie met iemand die in de grot zit, alleen zit er nog een smal stukje tussen. Die ingang zal toelaten de grot van het prille begin (het verdwijnpunt) tot het eindpunt (de S9) te doen, een riviertraject dat zijn gelijke niet kent in België...

4 opmerkingen :

  1. Amaai zo'n massa water wat zou dat gegeven hebben aan de waterval. Maar ik veronderstel dat jullie niet tot daar zijn geraakt.

    Dagobert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nee, we zijn zelfs niet beginnen pompen hoewel het 's morgens misschien mogelijk was gewweest. Wel hebben we de crue de hele dag zien toenemen. Ik ben enkel rond 16 u in de grot gegaan om te proberen stemcontact te maken met Rudi die in de boveningang zat. En passant naar de dam gaan zien. Een uur later goot het bakken regen en ik ben zeker dat er dan ook in de normale ingang een grote beek moet zijn gegaan! Maar toen zaten we in 't café :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wordt er in de winter nu nog verder gegraven in de fagnoule of is dat te moeilijk met het weer ???
    of wordt er alleen in de boveningang verder gegraven???
    en als er dan niet wordt verder gegraven in welke grot gaan we dan verder werken???

    tobi

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Laat me even de 10 Wijzen spelen:
    Tobias, natuurlijk doen we daar voort maar het weer moet het wel toelaten hé! Wees gerust de Fagnoules daar gaan we nog vaak komen.

    BeantwoordenVerwijderen