maandag 3 december 2007

Pony's en speleologen .... wat is de link ?

Als beginnend topograaf (en omdat wij bij Avalon de lat nogal eens hoog durven leggen voor ons zelf) zit ik met het probleem dat ik ondergronds vaak moeite heb met het goed aflezen van het kompas. Het is vaak zeer moeilijk om je goed achter het kompas te zetten om een aflezing te doen zeker in de net uitgegraven gangetjes die meestal maar net ruim genoeg zijn uitgegraven om iemand te laten passeren. We gaan toch niet alles extra uitgraven zeker om het die topografen gemakkelijk te maken zeggen de gravers dan. Wel grappig natuurlijk wanneer die gravers en topgrafen dikwijls dezelfde mensen zijn. Maar wanneer ik lig te graven denk ik er meestal niet aan dat ik dat enkele weken later zal moeten opmeten.

Dus dacht ik waarom bestaat er nu geen digitiaal kompas met een laserlicht zodat we op dezelfde manier zouden kunnen werken als dat we met de digitale clino- en afstandmeter doen. Dus gooide ik deze vraag een tijdje geleden eens op tafel tijdens één van onze vergaderingen. De techneuten van de club vertelden me dat de digitale kompassen nog niet van die aard waren dat ze accuraat genoeg waren. Ook Rudi vertelde me dat hij geen weet had van een kompas dat goed genoeg was. Pech dus maar daarmee was mijn probleem nog niet van de baan natuurlijk.
En met al dat topowerk dat er ons volgend jaar nog te wachten staat ben ik verder op zoek gegaan.

En toen zag ik plots tijdens eens van mijn “netsurfing sessions” volgende thread op het NSS caving board http://forums.caves.org/viewtopic.php?t=5535 . Ik kon mijn ogen niet geloven dit toestelleke zou wel eens de gedroomde oplossing kunnen zijn. Een gecombineerde digitale clino & kompas en dit alles met een laser om te richten. Daar moest ik dus meer van weten en al snel kwam ik op de site van de Shetland Attack Pony terecht of kortweg SAP http://shetlandattackpony.co.uk/ . Al snel bleek duidelijk dit is “het” gewoon, gedaan met al dat gewriemel om een goede kompasmeeting te doen. Gewoon de SAP achter het topopunt zetten 2 maal drukken en voila je hebt je kompas en inclinatie die je mooi kan aflezen van het display.

De Sap is het gedroomde toestel voor elke topograaf en als de Sap nu nog eens gecombineerd zou worden met een digitiale afstandsmeter dan zou je alles in 1 toestel hebben. Maar zover zijn we nog niet. Maar de SAP op zich is al een hele stap in de goede richting dacht ik zo bij mezelf. Dus snel naar de “Order” pagina om te zien waar ik dit wonder der mechaniek kan bestellen.
En toen kwam de ontnuchtering dit kleinnood, dat trouwens door een engelse speleoloog is ontworpen, kost 250 Pond oftewel een dikke 350 euro.

Dus ik weet weeral waarom we wijn gaan verkopen. Als we dit kleinnood willen zullen we heel wat flessen aan de man moeten brengen. Dus aan alle speleologen die dit lezen en die onze queeste naar perfecte topo’s willen steunen. Koop onze cuvée Avalon zodat we binnenkort er met onze SAP op uit kunnen trekken. Als de SAP er ooit komt bij Avalon dan zal er zeker nog wel het een en het ander over geschreven worden maar dat is voor later.

Dagobert

5 opmerkingen :

  1. amai... dat ziet er nog beter uit dan dat ik dacht. Ge kunt zelfs via USB uw gegevens uitlezen! Als gadget freak wil ik dat ding ook wel eens proberen. Ik zal dit jaar mijn beste beentje voorzetten bij de wijn verkoop ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. één nadeel misschien en dat is slecht: aflezing op 1 graad nauwkeurig, geen decimalen!

    Ik heb de maker ervan al eens gemaild met de vraag of dat prutserig knopje geen problemen schept en hij heeft me gezegd dat dit al lang vervangen is door een waterdicht exemplaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is één graad (=1.75%)nauwkeurigheid niet voldoende? Op een visee van 10m geeft dit een nauwkeurigheid van 17.5cm dat lijkt slecht maar ik denk niet dat we het vandaag, zeker voor compas, beter doen. Voor de clino doen we het vandaag misschien beter, althans dat denken we omdat we een cijfer achter de comma kunnen aflezen...

    Eén graad fout op het compas geeft in centimeter de zelfde fout als één graad op de clino, niet? Dus de vraag is: is onze fout op plan gemiddeld groter dan die in coupe?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Good thinking Spencer, maar: een grot is doorgaans veel langer dan ze diep is. Een factor 10 of zo.
    Dus de fouten van het kompas wegen zwaarder door dan die van de clino ... denk ik

    Paul

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dan zou het beter moeten zijn want nu lezen we kompas meestal ook in volle graden af en de metingen zijn dikwijls met een afwijking omdat ge dikwijls zo klotig ligt. Dus met de SAP zouden de kompas metingen beter moeten zijn.

    Allez da's mijn gedacht hé.

    Dagobert

    Ps Ik heb al veel goede voornemens gezien :-)

    BeantwoordenVerwijderen