Dit is op zich al vrij uniek in België (aragoniet komt bij ons slechts in een handvol grotten voor).
Ter info: aragoniet is, net als calciet, CaCo3 of calciumcarbonaat. Het kristalliseert echter uit in een ander kristalstelsel (orthorombisch) dan calciet (hexagonaal). Het waarom hiervan is nog niet 100% duidelijk. Een aantal factoren spelen een belangrijke rol: het voorkomen van magnesium of bepaalde metaalionen bv.
Maar klap op de vuurpijl was de ontdekking van een "geëtageerde aragoniettube", één die in étages of trapjes is gevormd. Dit heb ik nog slechts éénmaal gezien, en wel in de Grotte de Pousselières (Herault), één van de mooiste aragonietgrotten van Frankrijk. Naar het schijnt is zo een concretie ook nog opgemerkt in de Grotte de Malaval, eveneens in Zuid-Frankrijk. Voilà nu is er dus in Europa een derde bekend...hoog tijd dat de wetenschappers dit merkwaardige fenomeen ook eens beschrijven, tot nu toe is het in de literatuur niet beschreven, meen ik.
Hieronder zie je tube van Pousselières (links), en die van Waerimont (rechts). Beide foto's zijn met hetzelfde goedkope prutsfototoestel gemaakt. Binnenkort krijg je hier wel scherpere en betere foto's.
belle photo mais concrétion qui n'est pas unique en Belgique
BeantwoordenVerwijderenYves
alors, noble inconnu, une preuve (photo?) s.t.p.
BeantwoordenVerwijderen