donderdag 12 oktober 2023

Verslag Anialarra-expeditie 2023

 

Inleiding

In 2023 organiseerde speleoclub Avalon voor het 27ste opeenvolgende jaar een exploratiekamp op Anialarra (onderdeel van het beroemde Pierre Saint Martin-massief). Zoals gebruikelijk, gingen we er twee keer gedurende twee weken heen: van 22/7 tot 6/8 en van 9/9 tot 22/9. Uiteraard werkten we onder de vlag en de zegen van ARSIP, de overkoepelende organisatie die bijna 60 jaar lang de speleologische activiteiten op het massief coördineert (zie https://www.arsip.fr/).

Zoals steeds werd een klein kamp opgesteld op 2100 m hoogte. Dit jaar werden we door de weergoden wat in de steek gelaten. Doorgaans hebben we daarboven mooi weer. Ditmaal was dat merkelijk slechter. Het was instabiel en wispelturig weer, geen twee dagen achter elkaar hetzelfde. Zonnige dagen werden vaak verpest door een hevige wind en eindigden vaak in spectaculaire onweders. Zeker in september hadden mens en materiaal het soms zwaar te verduren, gelukkig hadden we geïnvesteerd in een nieuwe Northfacetent (dank U ComExplo!) maar de twee andere tenten hebben nu echt wel hun laatste seizoen gehad. Het instabiele weer hinderde ook onze exploraties in Sima de la Tormenta en in mindere mate in Pozo Estella.

Krzysztof, Kjel en Annette op de terugweg van Verdad naar het kamp, een uur na een zwaar onweer (foto: Paul).

Driedaagse raid in Quick & Flupke

De Rivière Tintin is een zijrivier van het Systeem van Anialarra. Ze kan in stroomopwaartse richting over meer dan 3 km gevolgd worden. 500 m voor het einde is er een zijriviertje op de rechteroever: Affluent Quick & Flupke. Een deel van het water daarvan is afkomstig van de vlakbij gelegen Gouffre des Partages (kleurproef in 2009) en de verbinding met die grot staat hoog op de wenslijst (dit zou een megasysteem PSM-Partages-Anialarra creëren van bijna 140 km groot). In de zone het dichtst bij Partages werd vorig jaar een 30 m hoge schouw beklommen, met zicht op een vervolg…  

Dit jaar trok een trio (Frits, Rudi en Erik) opnieuw, via de AN308, naar ons ondergronds kamp “Milou”. ’s Anderendaags zetten ze dan de exploratie verder bovenaan die schouw. Daar was er een groot platform. De ploeg had de keuze tussen verder klimmen, of weer afdalen naar een onbekende ruimte waar ze beneden een klein beekje hoorden. Ze kozen dit laatste… want dat was misschien wel water dat van de Partages kwam! Inderdaad, 15 m lager stroomde een beekje in een overwegend nauwe meander. Die kon helaas niet in stroomopwaartse richting kon gevolgd worden, maar wel over meerdere honderden meters in stroomafwaartse richting. Het eindpunt was een lage, bijna sifonerende doorgang met enorme tocht. Dit riviertje bleek op de achteraf ingevoerde topogegevens, waarschijnlijk in relatie met de Affluent Fantasio. Het loopt in feite grotendeels evenwijdig aan Quick en Flupke…

Helaas brengt dit ons nog niet verder voor wat betreft de verbinding met Partages. Maar het toont wel weer aan dat er in de Rivière Tintin nog mooie ontdekkingen mogelijk zijn, en we dus dringend nood hebben aan een directe ingang zodat we dergelijke exploraties op eendagstochten kunnen ondernemen in plaats van driedaagse! 


Erik, Frits en Rudi gereed voor de driedaagse tocht (foto: Gwen).

Dag 3, om 1 u ’s ochtends, Erik en Rudi moe maar tevreden na een mooie première (foto: Frits).


Sima de la Verdad (AN594)

Vorig jaar hernamen we Sima de la Verdad (zie het verslag van 2022). Deze grot is de grootste kanshebber om een ingang te worden die in de Rivière Tintin zou uitkomen, en wel zeer ver stroomopwaarts erin. In de noordelijke tak van de grot strandden we in 2014 op een diepte van -186 m, waar een grote instortingszone ondoordringbaar bleek. Onze terminus van vorig jaar, in de westelijke tak, werd vlot gepasseerd maar zoals verwacht kregen we gauw weer een meander onder de kiezen. Deze werd nu en dan onderbroken door kleine putjes zodat we nu, na 11 dagen in deze grot te hebben gewerkt, een diepte hebben bereikt van -87 m. We blijven pal west gaan, in de richting van een omhooglopende schouw die we in de Rivière Tintin zien. Uiteraard moeten we nog wel zowat 340 m zakken. Toch blijven we zeer optimistisch, omwille van de morfologie van de grot én de zeer sterke aanzuigende tocht. De grot is overigens fossiel en kan (tot nu toe) ook bij slecht weer worden geëxploreerd.

Annette worstelt zich door een meander in Verdad (foto: Paul).


Laatste explo in Verdad: Krzysztof staat onderaan een nieuw putje (foto: Paul).


Sima de la Tormenta (AN709)

Grote ontdekking van 2021, waarin we rond -120 m stopten in een zeer diepe, doch uiterst cruegevoelige put (Puits des Chippendales), die nog minstens honderd meter dieper schijnt te lopen. Bij flinke regenval is deze put een dodelijke val. We deden dit jaar enkele pogingen om hem verder af te dalen, maar het zeer wispelturige weer dwarsboomde elke poging. Eén ervan werd abrupt afgebroken wegens een kleine crue. We hopen in 2024 eindelijk eens een weekje stabiel weer te hebben om deze exploratie verder te zetten. De grot zal zeer waarschijnlijk verbinden met de Rivière Félix van de Sima des Caou Couges (FR3).

Pozo Estella (AN3)

De historische ingang van het Systeem van Anialarra, in de jaren 70 geëxploreerd door IPV Estella en SC de Frontenac, en de enige ingang die nog volledig te hertopograferen is. De oude topogegevens zijn niet meer beschikbaar. Dit is een groot karwei, want de grot heeft twee takken die elk meer dan -400 m diep zijn, en bovendien beantwoordt het equipement niet meer aan de hedendaagse normen en is dus volledig te herdoen. Onder leiding van Jack werd een flinke eerste stap gezet in dit project dat ons ongetwijfeld enkele jaren bezig zal houden. Momenteel zijn alle ankerpunten vervangen (en gedubbeld) tot op -130 m, en ook de topo is tot daar gemaakt.

Ook deze grot is eerder cruegevoelig, met vele natte en nauwe putten.

Andere activiteiten

AN455: met Frits als bezieler werd 4 dagen gewerkt in deze grot, helaas liep ze volledig dicht op 55 m diepte.

AN465B: kleine grot die merkwaardig genoeg nooit eerder geëxploreerd was, want de grote ingangsdoline is opvallend.

AN590: twee dagen werk in een gangetje dat zich op enkele meters boven de bodem van de ingangsput bevindt. Duidelijke tocht. Deze grot is in de winter een “blaasgat”.

Prospectie: er werden meerdere dagen besteed aan het verder prospecteren van de zone die zich stroomopwaarts van ons kamp bevindt. Er werden geen grote ontdekkingen gedaan, maar wel werd de Trou du Chien (AN58) teruggevonden. Dit is een belangrijke grot (-148 m) die we al lang zochten en wilden hernemen. Ze werd reeds in 1935 door Max Cosyns gevonden en is allicht de eerste grot van het massief van Anialarra die door speleologen onderzocht werd!

Jack en Lieven op prospectie in de onmetelijk grote lapiaz (foto: Paul).

Dagtrips in het Systeem:  in juli toonden de veteranen Paul en Annette het Systeem van Anialarra aan “juniors” Toon en Len (via ingang AN51, tot aan de Plage des Galets op -500 m). De 400 m putten namen de 2 oudjes er met plezier bij. In september deed Annette dat nog eens, ditmaal om Kjel en Krzysztof nog verder mee te nemen tot aan Salle de la Fuente (-525 m). Moet het gezegd worden dat onze 4 “gegidsten” razend enthousiast waren? Het is dan ook een zeer afwisselend en prachtig stuk van het systeem. Of beter gezegd “stukje”, want deze ongeveer 1 km lange tocht in een grot van bijna 50 km, is uiteraard maar een voorgerechtje!

Toon aan de waterval van de rivier van Nostradamus (foto: Paul).

Speleometrie

Het Systeem van Anialarra groeide een kleine halve kilometer en meet nu 49560 m in lengte, voor een ongewijzigde diepte van -853 m.

Deelnemers

SC Avalon: Erik Bruijn, Annette Van Houtte, Toon Van Hoye, Len Van Roeyen, Paul De Bie, Krzystof Nedza Kubienec, Lieven De Meyere, Rudi Bollaert, Kjel Dupon

GRSC: Frits van der Werff, Tom van der Werff (plus familie)

C7: Jack London



Dank aan onze sponsors

Zonder de financiële en materiële steun van diverse sponsors, zou het inrichten van deze expeditie vrijwel onmogelijk zijn. Wij danken hen dan ook van ganser harte!

Union Belge de Spéléologie & ComExplo, Verbond van Vlaamse Speleologen, SD Worx, De Berghut en Camping Ibarra.

 


 

Uitsnede van de zone rondom Sima de la Verdad (AN594) en mogelijke verbinding met Partages

 

 





Geen opmerkingen :

Een reactie posten