woensdag 8 juli 2015

Ijsgrotten in Gavarnie, Hautes Pyrenées

In de laatste week van juni zaten Paul en Annette in de Pyreneeën. Hoofdzakelijk om te stappen, maar er waren uiteraard enkele speleologische activiteiten bij ook. Om de beenspieren op te warmen eerst een wandeling naar de Anialarra (waar overigens eind juli de 19de Anialarra-expeditie zal beginnen!). Vervolgens versasten we naar de Hautes-Pyrenées, meer bepaald Gavarnie. Daar maakten we een vierdaagse trektocht waarbij we bivakkeerden op 2800 m hoogte en een drietal toppen van +3000 m beklommen.
Brêche de Roland. Foto: P. De Bie

Maar we bezochten ook de mythische Grotte Casteret, waar tot onze verrassing toch nog flink wat ijsformaties te zien waren, en ook de ijsgrotten van de Tour du Marboré.
Foto: C. Bès

Foto: C. Bès

Foto: P. De Bie

Zeer mooi allemaal, en dankzij Stoche (Christophe Bès) die de moed had een paar extra flitsers mee te sleuren, werden er heel mooie foto’s van gemaakt. Mooiste was de ondergrondse gletsjer in een van de grotten aan de voet van de Tour du Marboré.

We eindigden de week in de Hérault, waar we deelnamen aan een groot en prima georganiseerd speleofeest ter ere van de 50ste verjaardag van de afdaling van de Aven de Mont Marcou.
Een volledig verslag van onze week vind je hier op het blog van Polleke Pik (tijd dat daar nog eens iets op verscheen!).

Een fotoreportage, waarin een 20-tal foto’s van de ijsgrotten en Grotte Casteret, kan je hier bekijken.
https://picasaweb.google.com/102034171858489646608/GavarnieJuli2015?noredirect=1

Veel lees- en kijkplezier.

PS: wie dat ook eens wil gaan doen: het ondergronds ijs is in het zomerseizoen grotendeels verdwenen. En dan is het ook ontzettend druk in Gavarnie en op de tocht naar de Brêche de Roland. Dus mei/juni zijn de beste periode, maar dan ligt er mogelijk nog veel sneeuw dus zorg dan voor aangepaste uitrusting. Het is geen zondagswandeling.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten