vrijdag 10 augustus 2012

Nog wat Belgisch nieuws

door Jos Beyens

Dinsdag 07/08/2012: Trou du Bonheur - Jos, Frank en Peter C


Ik rij met Frank tot Namen waar we Peter oppikken. Voor beiden zal het de eerste keer zijn dat ze deze grot bezoeken. Frank was vroeger al wel één keer mee gaan graven. Echter dit was voor de doorbraak.

We bezoeken eerst de ganse grot. Daarna starten we de graafwerken in het gangetje onder Salle de la Terre d'Haurs. Hier is zeker tocht en we zien zo'n vier meter ver. Op het eerste zicht niet teveel werkMaar wanneer ik me omdraai, zie ik dat ook aan de andere kant er een gang vertrekt. Nog heel laag, maar breed genoeg en in de verte zien we een mooie concretie met daarachter schijnbaar een grotere ruimte. Ook hier meten we tocht...

We besluiten dan ook eerst hieraan te werken. Na ontelbaar veel bakken zand uit dit gangetje gehaald te hebben (gelukkig zijn we met z'n drieen), komen we bij een calcietvloer. Nu gaat het wat minder snel, maar gelukkig valt hij gemakkelijk weg te kappen. Eindelijk kan ik passeren en kom in een bredere, gang terecht. Links een uitgespoeld putje in het zand, rechtdoor wordt het langzaam lager en na vijf meter loopt het gangetje dicht. Dit is niet het grote vervolg dat we gehoopt hadden te vinden. Er valt nog wel te graven, maar waar we dat zand gaan moeten stockeren, is een groot probleem.


Al bij al een 10-tal meter première, én ons goed geamuseerd. Volgende keer graven we in de tegenovergestelde richting. Wie weet wat er ons nog te wachten staat.

Wordt vervolgd.

Donderdag 09/08/2012: A160 - Jos en Dagobert

Vandaag gaan Jos en ik een volgens mij interessant gat bekijken. Het is een uit de kluiten gewassen abris waar je via een smal gat een 2-tal meter ver in geraakt. Daar vertrekt een gangetje waaruit een zeer frisse en sterke wind waait. Een graver heeft niet veel meer nodig om in gang te schieten.

Op het wandelstukje naar de abris neem ik een wat andere weg dan normaal en pardoes lopen we op een ander gat. Boven open het plateau vinden we een dalende pijp met op het zicht na een meter of 2 wat ruimte. Dit gat situeert zich een 15-tal meter hoger en 30 meter verder dan de A160.

Snel even een wierook testje doen. Dit gat zou moeten aanzuigen, en ja hoor de wierook verdwijnt naar beneden in het gat. Als we straks nog tijd hebben komen we hier ook nog wat aan graven. Want dit is een mogelijke boveningang.


We dalen verder af naar de A160. Aan de halfcirkelvormige abris nemen we onze strijdwapens. Dit keer geen plantenschopjes maar een grote schop en een steekspade. Het eerste werk is namelijk een sleuf graven in de berg aarde die in de abris ligt. Na een 2-tal uurtjes is het werk af en kunnen we binnenwandelen.

Een kleine impressie van de 1e spadesteken

"Het graven van de ingangssleuf"

De rest van de dag is het dan graven, graven en nog eens graven. Na een meter of 5 spelen enkele bulten ons wat parten en kunnen we niet goed meer verder. Jos kan zich nog achter de laatste bult wringen en ziet dat het daar terug ietsjes breder is.


Volgende keer 2 mini-plopjes en de toegang naar het volgende klokje is een feit en dan kunnen we verder zien vanwaar die tocht komt. Al bij al een vruchtbare dag waar we een enorme massa zand en rots hebben verzet.

Opmerkelijk zijn de vele oude concreties die zich her en der bevinden. Sommige al ouder dan de andere want ze groeien gewoon op en over elkaar. Dit grotje moet al veel hebben meegemaakt in zijn leven.


Voor het gat boven op het plateau hebben we geen tijd meer, dat zal voor volgende keer zijn.

Terug aan de auto passeert de boswachter en na een leuke babbel is de conclusie dat we kunnen verder werken. Zolang we maar niet de juiste locatie op Facebook zetten :-)

Geen opmerkingen :

Een reactie posten