maandag 14 februari 2011

Dagje wroeten

Zondag 13/2/2010. terwijl een deel van de club zich ongetwijfeld rot amuseerde in de Réseau CRS van de Haquin, richtten de explorators hun pijlen op enkele van onze "chantiers en cours".

Het duo Dagobert en Jos kroop heel de dag een mollengat genaamd A114 in en uit. Hun verslagje volgt verderop.

Paul en Annette gingen nog eens naar de Trou des Côtes. De grot was nog steeds flink modderig en de progressie doorheen het (zuivere) calcietlandschap was dus penibel als steeds. Nog penibeler was de "shitspleet" in Salle Menthos, waar we nu al ettelijke keren ons onderpak in flarden waren gaan scheuren. Al ploppend waren we daar een meter of 3 opgeschoten, maar veel hoop dat we er ditmaal zouden doorgeraken had ik niet. En toch lukte dat, na veel gehamer en geboor geraakte Annette (de smalste van de twee) er doorheen geperst. Twee meter progressie en dan liep alles vrijwel dicht. Dat was het dus. Zoveel moeite voor niks, en vooral twintig gaten in mijn onderpak voor niks (de werkplaats bevindt zich temidden zuivere concreties, dus een (vuile) texair kan je er niet dragen).

Annette in de shitspleet

Dan maar naar het modderige onderverdiep, haha hier konden we ons - en de omgeving - naar hartelust vuil maken! Eerst topo van het stukje dat we daar samen met Jan ontdekten, in november 2010. Daar waren we toch wel lang mee bezig, want het was allemaal weer groter en uitgestrekter dan gedacht. Nu ja, uitgestrekt: we klokten af op zowat 35 m. De rest van de dag brachten we door in dit labyrinth van kleine zaaltjes, en spleten in alle richtingen. Twee flinke desobstructies leverden nog enkele meters extra op, maar nergens een evident vervolg te bespeuren. Ik denk dat we stilaan over dit onderverdiep wel een kruis mogen zetten. Toch circuleert hier een voelbare tocht en is alles mooi door het water uitgespoeld. Op een plaats is een magnifieke plafondlapiaz te zien. Met een echte lapiaz heeft dat niks te maken, enkel qua uitzicht. Wordt gevormd door water dat doorheen een laagvoeg sijpelt, waarin klei op de bodem ligt. De klei belet dat het water de rots van de bodem kan aantasten, dus is het het plafond en niet de vloer dat langzaam wordt opgelost. Later zakt soms het onderste blok omlaag, waardoor ook wij mensen in zo'n passage kunnen kruipen. In het zaaltje in de TDC zie je zowel de oorspronkelijke laagvoeg, als de grotere ruimte, waar Annette zit, die ontstaan is door latere verzakking van het onderste blok (verslagje: Paul).

Plafondlapiaz (achteraan zie je de originele laagvoeg waarin hij gevormd werd)

De TDC meet nu 759 m (waarvan ruim de helft "wreed smal").

En dan nu de avonturen van het andere duo in de A114:

Na een eerste hopeloze poging om de bodem uit te diepen werd er snel overgegaan tot het brutere werk. De Bosch erbij dus en een dubbele massage in het plafond zou ons veel plek moeten opleveren. Het resultaat mocht er wezen en een massa puin moest worden versast. En hoe meer blokken ik uit de linkerkant trok hoe meer blokken los kwamen te zitten. Na nog een grot blok te hebben weggenomen zag ik plots een gat, een beetje later was het al groot genoeg om te zien dat er zich een dalende spleet begon af te tekenen. Van een “lucky shot” gesproken.

Verdienstelijke poging van Jos

Uit deze nieuwe spleet, waar we ondertussen al enkele meters in konden zien, kwam een goede tocht. Dus de keuze om hieraan verder te werken was snel gemaakt. Eens de top van de spleet ruim genoeg gemaakt (het is altijd meer werk dan je in eerste instantie denkt) begon het nog lastigere werk. Namelijk het uitruimen van een dalende spleet (25°-30°) over zo’n 2 meter lengte.  Jos en ik wisselden verschillende keren want met je hoofd naar beneden werken hou je niet lang vol.

Zo loopt het verder (hopen we toch)

Tegen 17:00 waren de eerste 2 meter geruimd en zagen we dat het verder liep. Het werd wel wat vlakker. Toen we aan het opruimen waren, kwam Paul langs en hij dook ook in wat ooit begon als een muizenholletje. Zijn bevindingen waren dezelfde: aan verder doen. (verslagje: Dagobert).

Geen opmerkingen :

Een reactie posten