vrijdag 11 februari 2011

Opgepast: Petzl namaak

Van namaak Lacoste hemdjes, Millet jassen, Rolex polshorloges en handtassen van Gucci kijken we al lang niet meer raar op. Maar nu beginnen "ze" ook al klimuitrusting na te maken!

Petzl waarschuwt zopas haar verkopers voor dit probleem. Maar wie er eigenlijk moet worden gewaarschuwd, zijn de gebruikers: u en ik!

Lees hier de mededeling van Petzl

Het handelt over volgend materiaal dat u vast en zeker zal herkennen:

image

Petzl zegt dat het onmogelijk is om het verschil te zien. De afwerking, serienummers, markeringen, verpakking en handleiding zijn identiek. Alleen is het rommel en minder sterk dan het origineel en beantwoordt het niet aan de CE-normen. Hieronder een afbeelding van wat ermee kan gebeuren:

image

Wat kunnen u en ik nu doen? Koop enkel Petzl materiaal van een erkende Petzl verdeler, of koop geen Petzl maar een ander merk (er zijn merken genoeg die klimhandvaten of karabiners maken). Maar uiteraard is het daar ook wachten op het moment dat ze dat ook beginnen imiteren...

Kortom, miserie, miserie! Man, man, man. Waar gaat het toch naartoe, en waar gaat dat eindigen? Want Petzl maakt tientallen spullen waar velen onder ons elke week hun leven aan toevertrouwen. Bizar wel dat de imitators, alles zo perfect nabootsen, behalve dan blijkbaar de sterkte van de spulletjes. Het zou wel interessant zijn dat Petzl ons wist te zeggen wààr dat materiaal is opgedoken. En wat het kostte?

PS: Eerlijk gezegd, indien het zo perfect nagemaakt is dat niemand het kan zien, kun je je bijna afvragen of het wel namaak is? :-)) En welke namakers getroosten zich de moeite om iets tot in die details na te maken? Dat doe je niet in je garage hoor, en daarvoor heb je zeer specifieke gereedschappen, machines en processen voor nodig. Zo zag ik ooit hoe men moesketons maakte, en dat is echt wel bijzonder ingewikkeld. Kortom, mocht dit verhaal waar zijn, dan kan het enkel werk zijn van een professioneel bedrijf. Daarbij denken we dan bv. aan China. Maar dan maak je je direct een andere bedenking: voor enkele exemplaren gaan ze al die moeite niet doen. Ze moeten afzet hebben! Via directe verkoop (eBay bv, maar daar vind je momenteel amper aanbod van dat materiaal) of anders door verkoop aan leveranciers van buitensportartikelen of veiligheidsuitrustingen. En dat is dan ook weer zo onwaarschijnlijk! Zulke mensen kopen niet van namakers. Kortom, ik ben zeer benieuwd naar wat hier allemaal achter zit.

 

UPDATE 12/2/2010 13u36: Petzl zelf bevestigt dit bericht op de U.S. website!

http://www.petzl.com/us/outdoor/news-2/2011/02/11/warning-regarding-presence-counterfeit-versions-petzl-products

4 opmerkingen :

  1. In 1990 al tegen gekomen in Oekrainië. Het spul was toen afkomstig van Rusland. Eddy.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en vergeten we vooral de Frans Donckers niet hé :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waar is de tijd dat we zelf van alles fabriceerden. Spitplaten, afdaalacht of we maakten een kopie van de eerste (dubbele) afdaler Petzl. Ooit nog enkele M12 spits geslagen in den Eprave (1975). Dat Chinees verhaal, daar twijfel ik hard aan. Het verhaal van Petzl vind ik wat te eenvoudig. Ik zou eerder denken aan een circuit van gestolen goederen. Op zijn minst zou Petzl moeten kunnen zeggen waar de zichtbare verschillen juist zitten. Zelfde verpakking en handleiding, nummers, dus identiek op alle niveau's, dat is straf. Al die gereedschapsmallen na maken om croll, karabijnhaken, katrollen, enz. Dat vraagt een investering, machines, materiaal, machines.... Stel je voor om dat kammetje met die tandjes van de Croll eens na te maken,enz, niet simpel om dat te doen. Nee, ik heb mijn twijfels of Petzl wel het juiste verhaal de wereld in stuurt (zelfs in USA).
    Een chemische analyse van het materiaal kan hier wel meer duidelijkheid scheppen.
    Als iemand zo een item te pakken kan krijgen, wil ik dat wel eens onderzoeken, vooral een Croll.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dirk pas wel op als ge aan zo'n Croll gaat hangen hé, want dat breekt op 400 kilo! Voor Chineeskes is dat ruim genoeg, voor u is dat een ander paar mouwen

    BeantwoordenVerwijderen