donderdag 12 november 2015

Derde mini-expe naar het grensgebied Haute Marne - Haute Saone

door Jos Beyens

Voor de derde maal trok een ploegje Avalonners erop uit om te gaan exploreren in de buurt van Poinson-les-Fayl.

Ons basiskamp
Hier zullen we vertoeven van woensdag 4/11 tot zondag 8/11/2015. Deze kleine gemeente ligt in de Haute Marne, vlakbij de grens met de Haute Saone. En alhoewel er in dit dorp zelf geen grotten te vinden zijn (buiten de Maria grot), moeten we niet ver gaan om enkele zeer interessante grotten te vinden. De bekenste hiervan is zeker de Chaland...

Wij hebben ons echter vastgebeten in de ondergrondse Vannon waarvan enkel de perte voor een deel toegankelijk is. Hier ligt een klein maar tof grotje, spijtig genoeg reeds snel gestopt door een té smalle sifon.

De ingangsput van de Perte du Vannon

Blijft er dus nog ongeveer 5 km ongekend terrein over tot aan de tijdelijke resurgentie. Deze kan bij hoog water zeer indrukwekkend zijn, maar meestal staat ze droog. Tijdens de eerste mini-expe hadden we daar echter een interessant blaasgat ontdekt waar we dan tijdens de tweede expe verder in gedesobstrueerd hebben.

Ditmaal zijn we met vijf: Peter met zoon Liam, Herman en Michaëla en gastheer Jos. Ons doel was uiteraard om verder te werken aan de resurgentie. Daarnaast stond er ook een klassieker uit de buurt op het programma.


Woensdagavond komt de ploeg toe en we brengen samen een gezellige avond door. We maken alles klaar voor morgen.
Donderdag trekken we met zijn allen naar de Resurgentie. Onderweg toon ik hen een andere interessante perte, nl. de Perte du Rigotte.


Ook deze is voor een stuk penetrabel en ook hier valt nog te exploreren. De resurgentie ligt in Fouvent le Bas, waar ook de permanente resurgentie van de Vannon ligt. Stroomopwaarts van deze perte liggen enkele kleine prehistorische grotjes. We snuffelen de omgeving af, en vinden een beetje verder een interessante graafplek. Wordt vervolgd!
De verdere dag werken we verder aan de reseurgentie van de Vannon. De grot blaast weer een koude tocht (8°C) uit en dat motiveert ons om bak na bak en blok na blok uit het gat te sleuren. Spijtig genoeg wordt het op het einde zo onstabiel dat we zonder serieuze stuttingswerken écht niet verder kunnen.

We moeten eerst eens goed nadenken hoe we dat gaan aanpakken vooraleer we verder kunnen. Dat zal werk worden voor de vierde mini-expe!
's Avonds worden we door Peter getrakteerd op zijn thuis-specialiteit: kip in rode wijnsaus, daarbij peren met rode bessen (bij gebrek daaraan werd het confituur) en rijst, fritten of gebakken aardappelen. We zijn daar echt wel in de watten gelegd!
Een feestmaal in het basiskamp
Vrijdag staat er dan een klassieker op het programma: De Grotte de Deujeau in Arbecey. Dit is een eenvoudig, maar mooie grot met een prachtige collecteur. Ze maakt deel uit van de Reseau du Chaland. Spijtig genoeg stond de rivier beneden de ingangsput droog! Verderop was er wel water, maar het is duidelijk dat het al lange tijd niet meer geregend heeft in de streek.
Herman in de ingangsput van de Deujeau
Vader en zoon...
Toch nog enkele diepere bassins...
Omdat er zo weinig water in de grotten staat, besluit ik met Peter om de volgende dag, zaterdag, de door ons geexploreerde 'Puits du Vannon' te gaan topograferen en verder te exploreren. Deze put werd tijdens de eerste mini-expe afgedaald en geëxploreerd.
Zie ook :http://scavalon.blogspot.be/2015/05/avalons-eerste-explo-stapjes-in-de.html

Maar omdat er toen veel water in stond konden we niet verder. Misschien nu wel? Michaëla, Herman en Liam zullen starten met de graafwerken in het nieuwe gat aan de Perte de Rigotte. Maar zaterdag is 'jachtdag', en dat is nog heiliger dan kerstmis! Ons grotgebied telt meer everzwijnen en ander wild dan mensen... En er wordt duchtig geschoten. Peter en ik geraakten zelfs niet tot aan de ingang, en toen we naar de andere ploeg wilden gaan, bleek dat het daar al van hetzelfde was... Zeer spijtig, maar niks aan te doen.
Dan maar de toeristische toer op met een bezoekje aan de stad Langres: een wandeling op de stadswallen rondom de stad en eindigend in T-shirt op een zonnig terras.
We hebben dan wel geen grote doorbraak kunnen forceren, maar de sfeer was opperbest, het weer was ronduit schitterend en we hebben ons goed geamuseerd. Meer moet dat niet zijn!

Tekst; Jos
Foto's: Michaëla en Jos
2 opmerkingen :

  1. Ik heb nog een oud geweer liggen Jos, en een groene jas en klak zijn nu ook niet moeilijk te vinden. Volgende keer loop je gewoon met die jagers mee tot aan de grot!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die mannen hebben allemaal minstens één bloedend everzwijn over de schouder hangen. En ge moet van't dorp zijn! 't Zijn verdomme toch hun beesten, niet!

    BeantwoordenVerwijderen