zaterdag 29 oktober 2022

Bezoek Noû Bleû.

Afgelopen zaterdag hebben we de kans gekregen om de Grotte du Noû Bleû te bezoeken, een parel die al lang op het verlanglijstje stond. Onze eerste gids François Vanbrée arriveerde net na ons aan de steengroeve terwijl Albert Briffoz, onze tweede gids, twee Poolse speleos op bezoek in België aan het station ging oppikken. Jakub en Ania hebben op de korte tijd dat ze hier zijn al heel wat Belgische grotten bezocht. Ze vertelden dat ze in Poolse grotten niet zoveel concreties zagen, gelukkig zouden ze er daar vandaag genoeg van zien.
De grot is ontdekt doordat de steengroeve een gang heeft doorsneden, hierdoor zijn er twee ingangen en een rondtrip mogelijk. We zijn via ingang twee binnen gegaan. De eerste zalen zijn onmiddellijk al heel mooi. Daarna zijn we via een lange hoge galerij met donkere rotsen en een contrasterende bleke zanderige bodem gegaan. Letterlijk weinig kruipen in deze grot. Hierna kwamen we aan een passage die jammergenoeg veel geleden heeft onder de overstromingen van vorig jaar. Alhoewel nog altijd heel mooi is de witte met kristallen en gours bedekte vloer bedekt onder een dikke slijklaag. Via wat klauterwerk kwamen we in de hoogste en grootste zaal. Deze grot heeft indrukwekkende volumes. Oep zen Fraans zeggen mijn clubgenoten.
Via een korte afdaling aan touw belandden we in de rivier. Deze is soms smaller en hoog met sneller stromend water en naarmate je het einde nadert worden de volumes ook weer groter en groter. De wanden zijn bedekt met een zwarte blinkende laag. Zoals meestal eindigt ook weer hier alle plezier op een sifon. Maar het is wel een indrukwekkend lange rivierpassage.
Het is een fantastische grot om te bezoeken, groot, afwisselend, weinig kruipen en praktisch geen modder. Bedankt aan onze gidsen, Jack, Len voor de foto's, Erik voor het vervoer en Toon, Jacuba en Ania voor het gezelschap.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten