maandag 5 september 2022

Jaarmarkt in Edegem 2022

Het eerste weekend van september is er altijd de "Jaarmarkt" in Edegem en daar stonden wij, als Edegemse vereniging, al voor de 13de keer met een speleobox waarin jong en oud zich een heel weekend lang kan amuseren!
De jaarmarkt van Edegem is een echt fenomeen; er komen werkelijk tienduizenden mensen op af want iedereen is het erover eens: dit is een feest voor jong en oud. 
De formule is nochtans eenvoudig: heel het centrum van Edegem wordt autovrij gemaakt. Alle Edegemse verenigingen krijgen er plaats en middelen om "iets" te doen. Dat kan een infostandje zijn, een biertent, een eetgelegenheid, een danspodium, ..., of een speleobox. Bedoeling is uiteraard om de vereniging in  de kijker te zetten, en er een cent mee bij te verdienen. 

Ook de vele plaatselijke café's en handelaars doen mee. Edegem centrum verandert feitelijk in één gigantisch café/restaurant. Een echte kermis zorgt voor nog meer plezier, en een vuurwerk zaterdagavond luidt enkel maar het begin in van nog urenlang feesten. Gooi daar zondags een rommelmarkt tegenaan waarin de dorpelingen hun "rommel" aan spotprijzen verpatsen. Een rommelmarkt die straten en straten doorgaat (komt geen einde aan!). Zorg voor een boel randanimatie, met dansoptredens en vooral muziek. Op het podium aan jeugdhuis Het Varken speelt menig bandje zich de ziel uit het lijf. 
Zaterdagnamiddag zag ik er The Subtitles de boel in vuur en vlam zetten. Hun 8 minuten durend nummer "Sambucca" bleek de ideale soundtrack voor een video-impressie van de jaarmarkt, die je hier kan zien: https://youtu.be/YAoeSEwAvBI (te bekijken op groot scherm en zet de muziek maar luid genoeg!). Opmerking voor de audiofielen: er zitten enkele haperinkjes in de muziek, dat ligt aan mijn opname en niet aan de muzikanten. Die mannen konden perfect ritme houden!

En alles is gefilmd met een Samsung smartphone dus ook niet echt iMax kwaliteit hé.

Voor ons als sportvereniging is het telkens weer flink doorwerken, maar het geeft echt veel voldoening om al die kinderen (en soms volwassenen) de speleobox te zien ontdekken. Na de eerste, afwachtende en schoorvoetende stapjes in de duisternis van de box, zijn ze weg om 5 minuten later glunderend en roepend uit de uitgangsbuis te schuiven: "nog eens!". Die speleobox lijkt klein maar er is bijna 45 m doorheen nauwe gangetjes te kruipen!

Afgelopen weekend zijn er aldus weer vele honderden kinderen door die box gekropen. En in de latere uurtjes, menige volwassene die zich eerst de nodige moed had ingedronken...
Het weer was schitterend (op een regenbuitje na zaterdagavond laat) en de sfeer zat er zoals steeds flink in.

Dank weer aan alle clubleden die een handje kwamen toesteken. Dank aan de gemeente Edegem die dit volksfeest telkens weer mogelijk maakt. 

Tot in 2023 !




Geen opmerkingen :

Een reactie posten