woensdag 24 augustus 2011

Anialarra Jubileum-expeditie

Een meer gedetailleerd verslag volgt nog, maar hier in het kort de resultaten van de 15de Anialarra expeditie. Alle cijfers en diepten zijn nog benaderend.

+/- 15 speleo's (SC Avalon, enkele Troglodieten en enkele van C7-Casa) draaiden 3 weken lang de lapiaz binnenstebuiten.

Het Systeem van Anialarra

Hoog op de agenda stond de verbinding met het vlakbij gelegen FR3-systeem. We waren al vele jaren bezig met een desobstructie rond -475 m, het uitgraven van een lage gang,  en we zaten "warm". Na één mislukte poging de eerste week (de werkplaats stond vol water) volgden een week later twee flinke sessies en op 10 aug 2011 om 13u20, sprak Annette de historische woorden uit "ik zie een topopunt". Een topopunt in de FR3 voor alle duidelijkheid, dat we daar achterlieten in 2006. DE verbinding was gemaakt; het Anialarra systeem krijgt er aldus enkele kilometers en drie ingangen bij (en wel FR3, AN57 en AN548).

In het Systeem werd tevens geëxploreerd/getopografeerd nabij de fond (zone Terranef/Haddock rond -700), werd zeer zwaar gewerkt in de Aspirateur op -630 (toekomstige shunt van de zeer gevaarlijke trémie op -648) en werd getopografeerd in de "amonts" van de rivier van de AN6.

Tenslotte werd een tweedaagse "raid" gehouden geheel stroomopwaarts, in de trémie "Crêve Coeur" van de Réseau Nostradamus. Daar waren we sedert 2005 niet meer geweest. Enkele artificiële klimmen werden gemaakt. Wordt vervolgd.

Als resultaat van bovenvernoemde werken, stijgt de lengte van het Systeem van 27,3 km naar 30,1 km en telt het nu 8 ingangen. Diepte blijft -739 m.

AN591-Pozo Rapido

Blaasgat ontdekt in mei 2011 dat nu op enkele uren tijd werd opengemaakt en een leuke gouffre verborg, met twee takken: één dalend tot -80, één tot -102 m. Lengte +/- 250 m. Weinig hoop op vervolg.

AN595-Gouffre Polaire

Deze in Frankrijk gelegen grot werd vorig jaar ontdekt en geëxploreerd tot -170. Daar werden nu twee takken aan toegevoegd: één dalend tot -225 (einde op nauwe meander), één dalend tot -291 m (einde op nauwe meander). Er zijn in deze grot nog vele mogelijkheden en dit is één van de objectieven van de september-expeditie. Buitengewoon koude en spectaculaire ijsgrot, met hevige aanzuigende tocht.

AN676-Pozo Helado/AN52-Pozo de los Anicroches

Helado werd in juli ontdekt en bleek na een mooie reeks putten uit te komen in de Anicroches, een grot die begin jaren '80 door ESS werd gëexploreerd en weer "verloren" was gegaan. Prachtige grot met grote en hoge galerijen. Vele dagen waren nodig om de topo en explo af te ronden. Het "systeem" Helado-Anicroches bereikt bijna 650 m in lengte voor een bescheiden diepte van -101 m.

AN51-Pozo de los Dos acuarios

In deze grot die we als ingang voor het Systeem gebruiken, werd in 2008 een geventileerde meander opgemerkt rond -85 m. In 2009 werd daar het begin van een nieuwe reeks putten gevonden. Deze werd nu eindelijk verder geëxploreerd. De verrassing was totaal: de AN51 verborg in feite nog een tweede AN51: de AN51 bis. Na wat kleinere putten tot op -135, volgde een megaput van liefst 235 m: de Puits Evident. Deze eindigde rond -370 m op een vlak vloertje en een gangetje. Het vervolg, dat allicht verbindt met het Systeem nabij de basis van de "gewone" AN51, bleek versperd door een groot blok. GRRR.

Ter info: het is de derde maal dat we op Anialarra een put vinden van meer dan 200 m; zie ook "Le Monstre" (P259 in Pozo de los Niños) en "The Extremist" (P222 in Pozo Ibarra).

Oppervlaktetopo

Met een optische waterpas werd de hoogteligging van alle ingangen van het Systeem precies bepaald, een karwei dat meerdere dagen in beslag nam.

Traversee Lepineux-Verna

Zowat alle deelnemers kregen de unieke buitenkans om via de Puits Lepineux (P320) af te dalen en tot in de Verna te traverseren. Paul en Annette kregen zelfs de eer de put te hertopograferen. Met dank aan ARSIP voor de uitstekende organisatie.

Diverse

Er werd ook geprospecteerd en gegraven aan twee veelbelovende blaasgaten die hoog op de Crête van Anialarra zijn gelegen: de Marmottengaten. We deden ook een "brebis-secours": het redden van een schaap dat in een put was gevallen. Tenslotte werd een terreintest van Annettes "speleoponcho" uitgevoerd: het vijftal gelukkige bezitters van dit vederlichte ding had het zowaar lekker warm in die koude grotten!

Kortom, onze 15de jubileumeditie kan eens te meer terugblikken op mooie resultaten.

Vervolg van dit verhaal binnen 3 weken, in september!

Paul De Bie

4 opmerkingen :