dinsdag 1 mei 2018

Trou de la Casserole stand van zaken


De laatste verslagen over onze werken in de Trou de la Casserole dateren al van 14 februari, dus tijd voor een update want er is intussen niet stilgezeten!

Zondag 17 maart 2018: mijn partners waren Kris en Erik. Daar bleek het enorme blok, waar ik een buis had onder gestoken, gezakt te zijn! Dat ding weegt 300 kg , amaai en zeggen dat ik daar enkele uren heb onder gewerkt! Besloten dat we die instabiele zijkant zullen vermijden, ook al zit daar de meeste tocht. Veilig gespeeld en dus verder omlaag gewerkt langs de vaste wand. Twee hoekpunten van blokken afgeplopt zodat we wat meer plaats hadden. De brokkelhelling met kippendraad gestabiliseerd. 

Tegen 16 u waren we een ruime meter gezakt en kwam er plots in de verste, diepste hoek een klein gaatje vrij dat haaks (naar links) in de wand vertrekt. En dat begon ook te tochten (terwijl er tot dan in onze put geen blazende tocht merkbaar was!). Met heel veel moeite erin kunnen kijken en dat ziet er interessant uit: smal pijpje in massieve rots maar men ziet 1 m ver. We zitten hier wel al zeker 5 m diep. Tegen 17u30 gestopt, we hadden minstens een ton puin verzet!
Zicht doorheen een gaatje van 15 cm breed op een horizontaal gangetje!
Zondag 25 maart 2018: We zijn slechts met 2:  Erik en ik. Eerst links en rechts enkele grote blokken geplopt én de toegang van ons nieuw gangetje. Alles gelukt, een massa puin te ruimen dat we, omdat we maar met 2 waren, opzij in de ingang legden. We kregen zicht op ons gangetje. Daar werd nog zoveel mogelijk uitgehaald, moeizaam want je ligt met je kop omlaag.  Finaal bleek dat er ook daar een groot blok lag, dat ook nog geplopt werd. Eens alles geruimd was, hadden we beter zicht op de zaak: een mooi uitgespoeld plafond, wat geconcretioneerd, breed en hoog genoeg om te werken. Maar alles nog opgevuld met zand en puin, en minder tocht dan ik wilde. Maar het vervolg moet langs hier zijn!
De kunst van het laten werken
We liggen nu al met ons hoofd binnen in het nieuwe gangetje!
Zaterdag 31 maart 2018: Alleen naar het gat waar ik enkele urenbezig was met diverse stabilisatiewerken. 5 kg snelcement en een paar ijzeren staven gebruikt. Ziet er veilig uit voor onze desob van morgen.

Zondag 1 april 2018: Met Herman, Mich en Erik er een flinke lap op gegeven. Ons volledig geconcentreerd op het horizontale gangetje beneden. Eerst plaats gemaakt met een dubbele plop, dan 2 uur zand en puin omhoog gehaald. Een oordeelkundige geplaatste katrol maakte het veel eenvoudiger om de emmers omhoog te trekken. 

Nog een dubbele plop en middageten, vervolgens weer 3 u lang emmers zand en puin omhoog gehaald.  Resultaat de “klok” is nu zo ruim dat je erin kan zitten. Voorlopig geen doorbraak maar op verste punt een flauw tochtend gaatje.

De kunst van het muren bouwen

Zelfs lange Erik kan nu al rechtop in het gangetje zitten dat een maand geleden amper 15 cm hoog was!

Zondag 22 april 2018: Even alleen tot aan de Casserole waar ik beneden nog wat heb gegraven om zicht te krijgen op het blaasgaatje. Blijft in aaneengekit puin, nauw en niet echt veel tocht. Zal lastig worden!

Zondag 29 april 2018: Het weer is onweerachtig maar toch zullen we heel de dag gespaard blijven! We zijn met 4 (Herman, Mich, Rudi en ik). Ik heb niet zoveel hoop om nog veel te kunnen vorderen zonder grote plopwerken. Het eerste uur graaf ik hoofdzakelijk het kleine plaatsje veel dieper uit zodat we bewegingsruimte krijgen om vlotter te werken. Dan is het de beurt aan Rudi die op het verste punt verder doet en zowaar na een uur plots een spleet openmaakt waaruit flinke tocht komt. 
De tochtende spleet, een laagvoeg in feite
Maar het is heel nauw en enkele grote blokken belemmeren het zicht. We wisselen van plaats, ik wrik en sleur de blokken weg. Links zie ik dat de wand uit een oude en gefractureerde calcietbult bestaat, wel 30 cm dik! Die is eenvoudig te demonteren en zo halen we wel 100 kg massief calciet uit de grot. 
Grote blokken massief calciet
Een bewijs dat we in een echte grot zitten die achteraf opgevuld werd met oppervlaktepuin. Na Rudi kunnen Herman en Michaëla nog veel extra plaats maken, zodat ’s avonds de stapel puin en zand buiten alweer een halve meter hoger is geworden. We eindigen de dag met een plop in de nauwe spleet waaruit de tocht komt. We zijn er nog lang niet maar het ziet er echt hoe langer hoe grottiger uit. Het horizontale gangetje is nu al bijna 3 m lang. 


We kunnen nu al met twee rechtop zitten in het gangetje

Geen opmerkingen :

Een reactie posten