dinsdag 23 mei 2017

De reden van de stilte

De trouwe blogvolgers vragen zich misschien al af waarom er hier zo weinig nieuwe artikeltjes verschijnen op het blog. Blijven die van Avalon tegenwoordig in hun zetel zitten in het week-end misschien.

Wees gerust: niets is minder waar!! Er valt tegenwoordig veel te beleven in de club. Zowel klassiek grotten als explo staat frequent op onze agenda. Een blik op de google-agenda op het blog en je weet genoeg. Maar van die klassieke trips in België verschijnen er meestal geen artikeltjes op het blog.

Op het vlak van de exploratie zitten we ook niet echt stil. Sinds januari zijn we bezig aan een nieuw project ergens in de Ardennen. Ik ga hier nog niet teveel over schrijven maar het komt er in een notendop op neer dat we sindsdien al zo'n 25-30 meter aan gangen hebben uitgegraven.

De eerste tientallen meters hebben we vooral een dassenopvulling uitgegraven, maar sinds de laatste 2 sessies zijn we hier gelukkig uitgeraakt en graven we in een zuivere opvulling.

Maar dit graafproject gaat traag (gemiddeld een 3-tal meter per dag), want de gang is bijna volledig opgevuld tot aan het plafond en zeker een meter breed. Hier graven we dus minimaal 80 cm uit om op een comfortabele manier verder te kunnen werken. Daarbij daalt de gang serieus wat ons noodzaakt om af en toe een soort van trap uit te graven in de opvulling om de helling van de gang te blijven volgen. Dit bezorgt ons dus nog extra graafwerk!

Dit is gelukkig vorige keer veranderd. We denken op het diepste punt te zijn gekomen want we zien nu de gang horizontaal verder lopen. De opvulling blijft wel van dezelfde grootte-orde dus zo'n 15 cm lucht tussen plafond en opvulling en dit zover we kunnen zien (2 à 3m). En ... er is licht blazende tocht.

Hier alvast 2 foto's van vorige sessie, net voordat we aan onze graafdag begonnen.
De bijna volledig uitgegraven gang.

De beginsituatie voor onze vorige gaafsessie, 3m verder stopt het met dalen en zien we dus nog 2-3m verder
We vermoeden dat we een fossiele sifon aan het uitgraven zijn en hopen binnenkort de zone van de opvulling gepasseerd te zijn.
De graafploeg van voorbije zaterdag komt zich rehydrateren bij de Biekes

Geen opmerkingen :

Een reactie posten