dinsdag 20 september 2016

Eurospeleo en een weekje Wales

door Annemie Lambert

Terwijl een deel van de club zich naar jaarlijkse gewoonte ging afbeulen in de Pyreneeën, namen Annemie en Paul VI, vergezeld van Alex van TRT, een paar weken verlof in Groot-Brittannië.

Eerst trokken we naar Wales, waar de Chelsea Caving Club een pre congress camp georganiseerd had. We verbleven er in Whitewalls (Llangattock, South East Wales), de perfecte speleogîte, met grote omkleedplaats/speleorommelruimte met warme douche à volonté, keuken met plaats voor iedereen, wasplaats voor speleogerief, een droogzwierder, en last but not least, plaats om een tentje te zetten voor wie liever niet tussen de snurkers slaapt. Van dat laatste maakten we natuurlijk dankbaar gebruik.
(Foto: Paul Van Immerseel)
Zaterdagochtend maakten we kennis met het internationale en – soms letterlijk – bonte gezelschap van Amerikanen, Australiërs, Britten en een Zwitserse die zich hadden ingeschreven, en met de vrijwilligers van dienst, die ons de rest van de week zouden begeleiden in de grotten in de omgeving. 
Zondag 7 augustus: Ogof Craig a Ffynnon
Met zowat de hele bende (12 – 1 die nog wat moet bekomen van de verre reis) en 5 begeleiders trekken we naar deze grot die zich bevindt aan de andere kant van de heuvel waarop “ons” huisje staat.  Ogof Craig a Ffynnon is in totaal 8 km lang, en zoals de meeste grotten hier, voornamelijk horizontaal. Ze staat bekend als de mooist gedecoreerde grot van Wales. De bende valt al snel uit elkaar in snellere en tragere groepjes, wat ook de bedoeling van de begeleiders was. De Zwitserse MJ (Marie-José),  Australische Jeanine en ik maken er een girls’ trip van: zoals girls dat nu eenmaal doen slagen we er in om zowat de hele weg te tetteren, en tegelijk toch niets de missen van de uitleg van gids Adrian. We gaan tot het eindpunt van de grot, waar men hoopt ooit de verbinding te maken met Ogof y Daren Cilau, die deel uitmaakt van het Llangattock systeem. Op de terugweg kruisen we het groepje met Alex en Paul, en bezoeken we de prachtige en uiterst fragiele Helectite Passage.
Een deel van de bende (Foto: Marie-José Gilbert)
Helectites (of excentrieken) (Foto: Paul Van Immerseel)
De Pagoda (Foto: Paul Van Immerseel)
Maandag 8 augustus: Agen Allwedd ("grand circle")
Agen Allwed is met zijn 32 km één van de langste grotten van Wales, en de langste van Llangattock Escarpment. Paul, Alex, MJ, Steven, Chris en Annemie doen er de Grand Circle, met als gidsen Mandy, John Stevens en (de andere) Chris. “You don’t need any gear”, hadden we begrepen, maar tot onze verbazing toveren onze gidsen onderweg toch allemaal ergens een gordel en leeflijn tevoorschijn – die wij dus niet bij hebben. Met wat geprul met prussiks en doorgeven van leeflijnen en vooral wat bange momenten van ondergetekende, geraken we toch overal op en af, en staan we na een uur of 9 allemaal weer veilig buiten.

Zonnetje Mandy (Foto:  Marie-José Gilbert)
Typisch Welsh equipement: knopenkoordjes - no gear needed  (Foto: Marie-José Gilbert)

Dinsdag 9 augustus: Ogof Cnwc - Daren Cilau
John Stevens en Mandy gidsen ons (Paul, Alex, Annemie en MJ) van Ogof Cnwc (de droge ingang) naar Daren Cilau. Op die manier houden we het beruchte natte kruipstuk van meer dan 500 meter voor het einde. Na een goeie 5 uur stappen we moe, nat en voldaan richting warme douche.
Onderweg in Ogof Cnwc - Daren Cilau (Foto: Paul Van Immerseel)
Onderweg in Ogof Cnwc - Daren Cilau (Foto: Marie-José Gilbert)
Woensdag 10 augustus: Ogof Draenen (round trip)
Paul, Alex, Annemie, MJ en Chris maken met gids Adrian een rondtripje in Ogof Draenen, de langste grot van Wales (66 km), die pas in 1994 ontdekt werd. Spannend, want de doorgang voor de rondtrip zou misschien geblokkeerd zijn, waardoor het ook wel een lange heen-en-weer trip zou kunnen worden. Maar we hebben geluk, Adrian kent de grot goed en vindt een doorgang. Na een uur of 6 staan we weer buiten.
Ter plaatse ineengepuzzelde loodzware en oersterke ladder. Straffe toeren halen ze uit daar in Wales, om toch maar niet aan een touw te moeten gaan hangen (Foto: Marie-José Gilbert)
Donderdag 11 augustus: Otter Hole
En ja, de organisatoren slaagden erin om niet één, maar twee toelatingen te krijgen voor Otter Hole, één van de mooist gedecoreerde grotten van Groot-Brittannië, zodat iedereen die wou er naartoe kon. Paul, Alex, Annemie, MJ, Chris en Steven kiezen voor de “over tide” trip. De toegang van deze grot, die aan de oever van de Wye ligt, komt bij hoog tij onder water te staan, zodat je er dan niet in of uit kan. Wij gaan de grot in voor het tij opkomt, en zullen er dus pas 9 uur later, als het water weer gezakt is, terug uit kunnen. Dat wil zeggen dat we ruim onze tijd kunnen nemen, en ook nog een heel eind voorbij de bekende Hall of 30 een kijkje kunnen gaan nemen. In deze beroemde grot is ooit een film gemaakt; de kabels waarover de camera geleid werd hangen er nog. Toch is alles goed geconserveerd gebleven, en op verschillende plaatsen in de grot wordt water opgevangen en staat het poetsgerief klaar voor als er toch eens iets besmeurd zou raken. Doordat de ingangszone van de grot bij hoog tijd overstroomt, is deze ongelooflijk modderig. Speciaal voor de bezoekers van Otter Hole is er in het bos dan ook een bad met borstels en waterslang geïnstalleerd, waar je toch alvast de grootste hoop smurrie van kleren en gerief kunt wassen.

The Hall of 30 (Foto: Marie-José Gilbert)
Vrijdag 12 augustus: Day off.
Er is heel de week stevig gegrot, en enkel voor de “no crawling”-activiteit op het planningsbord  blijkt er veel interesse te zijn. Paul en Annemie maken nog een dagwandeling in de omgeving.

Day off ... (Foto: Paul Van Immerseel)
Zaterdag 13 augustus rijden we van Wales naar Eurospeleo in Yorkshire Dales.  
Het is al vrij laat wanneer we daar arriveren, maar we vinden gelukkig toch nog een plekje op de “quiet” campsite.  Daarna nog een paar uurtjes palaveren over welke van de meer dan 30 geëquipeerde grotten we de volgende dagen zullen doen, en langs welke in- en uitgang. En natuurlijk ook nog langs de grote tent/bar, waar we een hoop bekende gezichten zien.

Zondag 14 augustus: Ease Gill
Paul en Annemie gaan via de "high level route" van Lancaster Hole naar  Fall Pot en vervolgens naar Stake Pot, en van daar naar beneden naar de Main Drain. We volgen dit mooi uitgesleten riviertje tot we aan het blokkenstort van Oxbox Corner komen,  Daar maken we rechtsomkeer 
en gaan, dit keer via de rivier, terug naar Stake Pot en Fall Pot, en van daar terug omhoog naar Lancaster Hole.

Main Drain (Foto: Paul Van Immerseel)
Maandag 15 augustus: Paul en Annemie maken een dagwandeling
Paul en Annemie trekken een dagje uit om in het Yorkshire Dales National Park te gaan wandelen. We zoeken en vinden in Settle de pub met het beste bier en de lekkerste ijsjes.

In Yorkshire Dales National Park (Foto: Paul Van Immerseel)
Dinsdag 16 augustus: Gaping Gill - Disappointment Pot
Deze klassieker moet je echt wel doen als je in de Yorkshire Dales bent. Extra attractie is dit keer de winch, die onophoudelijk aan sneltempo mensen op en af brengt. Voor de gelegenheid is bovendien de 100 meter hoge waterval belicht. 
Paul, Alex en Annemie nemen de Dihedral ingang, die via een zijroute uitkomt in de reusachtige zaal waar het daglicht binnenvalt. We gaan via Bar Pot naar New Hensler’s Passage, en zoeken dan via Hensler’s Master Cave, waar we nog even het riviertje gaan bewonderen,  onze weg naar Disappointment Pot. De aangekondigde duck (voûte mouillante) blijkt eigenlijk uit twee achtereenvolgende ducks te bestaan,  Ook de rest van de beschrijving van deze route is niet erg duidelijk, en duidelijke kruipsporen of zo zijn niet te bespeuren, zodat we eventjes vrezen dat we de 2 ducks een tweede keer zullen moeten passeren … Maar gelukkig, wanneer we de hoop bijna opgegeven hebben, zien we tot onze verbazing niet het verwachte touw, maar meteen het daglicht. Spurtje naar de parking, en we zijn nog op tijd om ons af te melden aan de receptie (voor elk grotbezoek moet je je vooraf aanmelden, en ook het tijdstip opgeven dat je denkt terug te zijn).

De winch in Gaping Gill (Foto: Paul Van Immerseel)
Woensdag 17 augustus: uitslapen, winkelen, kapot gerief herstellen, …
Knutselen met duct-tape  (Foto: Paul Van Immerseel)
Donderdag 18 augustus: Doorsteek Upper Long Churn Cave - Alum Pot
Nog eentje die je niet mag missen! We (Paul, Alex, Annemie) nemen de Upper Long Churn ingang. Deze wordt ook vaak gebruikt voor initiaties, maar daar is gelukkig niet veel van te merken, het water spoelt alle sporen van voorgangers weg. Onderweg ontmoeten we Jeanine en Ric die we in Wales leerden kennen, en die de doorsteek in de andere richting maken. Na wat traversées en putjes zien we het zonnetje schijnen in deze dampige, mossige  put van wel 100 meter diep. We gaan langs de North West Route terug omhoog, een ononderbroken P60, helemaal in daglicht.

Zicht op Alum Pot vanuit Long Churn Cave  (Foto: Paul Van Immerseel)

Na de middag doen Paul en Annemie nog een karstwandeling langs Malham Cove en Gordale Scar.

Malham Cove (Foto: Paul Van Immerseel)

's Avonds in de buurt van Gordale Scar (Foto: Paul Van Immerseel)
Vrijdag 19 augustus: Rowten Pot
Het heeft geregend, en het gaat nog regenen, waardoor de grotkeuze ineens heel wat beperkter is. Paul, Alex en Annemie kiezen voor Rowten Pot, een kleiner, voornamelijk verticaal grotje van zo’n 105 meter diep met watervalletjes. Een goeie keuze, zo blijkt, en vreemd genoeg is er hier niet veel volk, zodat we niet te veel tegenliggers hebben bij het naar buiten komen. 

Rowten Pot - met een tapijtje aan de ingang (Foto: Paul Van Immerseel)
Rowten Pot (Foto: Paul Van Immerseel)
Zaterdag  20 augustus: White Cliffs of Dover – en de vakantie is alweer voorbijgevlogen

De White Cliffs (Foto: Paul Van Immerseel)

4 opmerkingen :