dinsdag 9 augustus 2016

Samenvatting 1ste week Anialarra

Een dikke week is al voorbijgevlogen. Tien dagen stralend weer en veel speleo. Het feit dat we ditmaal met slechts 6 à 7 speleo’s waren, bleek zoals gehoopt alleen maar een voordeel dan een nadeel! Alles gaat zoveel vlotter qua organisatie en we bleven bijna voortdurend in het hoogtekamp.
Gertian, Kim, Frits en Annette komen terug van een stevige tocht in de Babosa

De georganiseerde chaos in ons "grotje" is dit jaar best te doen, door de kleine ploeg.


We maakten twee dagtrips in het Systeem waarop o.m. de klim in de Coude Malchance werd gemaakt, die jammer genoeg dicht liep op +40 m hoogte. Maar er werden in die sector toch enkele premières gemaakt, en op een andere plaats kwam een mooi stuk uit de lucht vallen dat door het trio Frits-Gertian-Erik werd ingeblikt en zowat 200 m extra opleverde (Galeries des Petits).
De ingangsputten van de AN51 werden van 200 m gloednieuw touw voorzien, dat jammer genoeg diezelfde dag al op enkele plaatsen werd doorgesneden door een Petzl Croll met zijn inoxplaatje, dat (totaal onverwacht) transformeert  in een soort scheermes wanneer het ingesleten geraakt!

Er werd al hard gewerkt in de Sima de la Babosa (3 tochten) waar een nieuwe puttenreeks werd geëxploreerd die op -190 begint. Jammer genoeg verbond ze 100 m dieper opnieuw met de beruchte Puits des 7 Méandres. Maar er blijven nog diverse zaken te doen in deze klepper van een grot. Frits heeft er alvast zijn hart aan verloren.

De Sima de las Plumas dan. Na een dag nieuwe verbredingswerken geraakten Annette en Kim doorheen de vernauwing op -28m. Een nieuwe put (P9) gevolgd door een blokkengang en een instabiele P5 kwam uit op een meander die een tweede oordeel vereist. Dus nog niets spectaculairs.
Er werd uiteraard veel werk verzet in de zone boven de Rivière Tintin. 

De Sima Bond, onze grote hoop, leverde na wat desobstructie wat putjes op maar rond -50 m liep de meander vrijwel dicht (10 cm breed). Frits “percuteerde” zich voorbij de bocht, geraakte nog 2 m dieper maar daar herbegint de meander, extreem smal. Er is onvoldoende tocht om ons te motiveren nog veel tijd in deze grot te steken.
Maar intussen hebben we onze hoop gevestigd op een andere grot vlakbij, AN624-Sima Pokémon. Door Paul 2 jaar geleden gevonden, met een duidelijke tocht. De instabiele ingang werd vorig jaar vrijgemaakt en gaf via een P10 toegang tot een complex grotje. Hierin zat een tak met sterke tocht, waar een nieuwe put (15 m)werd opengemaakt . Beneden is het voorlopig einde op een vernauwing met eronder een nieuwe meanderende put.  Flinke aanzuigende tocht. Wordt de komende dagen vervolgd.


Op het programma staat nu nog een tweedaagse in de Nostradamus, een tocht in de Babosa en uiteraard het vervolg van de Pokémon. Hopelijk houdt het fantastische weer nog een weekje aan!

2 opmerkingen :

  1. Erg benieuwd naar het vervolg. En Kim haar haar geeft heel wat extra kleur aan het verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen