maandag 1 februari 2016

Bezoek aan de Noû Bleû (oftewel de 'Nieuwe Blauwe')

door Jos Beyens

Zondag 31 januari 2016. Vandaag staat er voor ons een buitengewone grot op het programma, nl. de Noû Bleû in Sprimont. De ontdekking van deze fantastische grot dateert van 15 december 2012, toen Albert Briffoz en Albert Dubois zich een weg hadden geforceerd doorheen een blokkenstort en in maagdelijke zalen terechtkwamen. ( Zie Spelerpes, jaargang 37 - juni 2014 ).
We kunnen met drie man/vrouw meegaan met een 'werkploeg'. De gelukkigen zijn Paul VI, Annemie Lambert en ik. Albert Briffoz himself zal ons begeleiden. Een betere gids kunnen we ons niet indenken en ik wil Albert dan hier nog eens extra bedanken voor het bezoek en de uitleg.
Afspraak om 9.30 aan de carrière...wij staan er al om 9.00 uur! We willen zeker niet te laat komen en zijn dan ook goed op tijd vertrokken!
Om half 10 verschijnt de ploeg van de Noû Bleû en na een snelle kennismaking vertrekken we naar de grot. Zij gaan nog een cheminée uitklimmen waarboven ze een eventueel vervolg vermoeden.
Wij trekken met Albert op verkenning. We vertrekken via ingang 1, dalen de Puits Tournesol af en gaan eerst in stroomafwaartse richting. Ik ga hier niet alle namen noemen van de zalen en gangen die we doorkruist hebben (ze staan in de Spelerpes), maar schitterend is het zeker! Ik vernoem enkel de Salle des Cent Cierges...
We verlaten de grot via ingang 2 en duiken nogmaals in ingang 1, dalen opnieuw de Puits Tournesol af en gaan nu stroomopwaarts.
Vanaf nu wordt het alleen maar mooier en groter! Vooral de Passage des Cocognes is toch wel uniek in België. Hier moet de uiterste voorzichtigheid geboden worden om, in proper onderpak, deze kristallen vloer te passeren. Gelukkig zijn we in Avalon goed getraind om dergelijke passages te nemen en het verloopt allemaal zeer vlot.

We nemen ondertussen onze tijd om alles goed te bekijken: wie weet of we hier nog ooit zullen terugkomen?

Daarna verkennen we enkele grote zalen die boven het parcours gelegen zijn: o.a. de Chasse aux Oeufs. Deze grote blokkenzaal  is ook weer prachtig versierd met allerhande concreties: grote coulées, stalagmieten, tieten, gordijnen enz.
Na deze pracht wordt het tijd voor wat sportievers: de Rivière Déom... We wringen ons in onze neopreenpakken  en dalen af naar de rivier. Nu wordt het spannend. Met de regen van de voorbije dagen is het niet zeker of de voute mouillante in het begin passeerbaar gaat zijn. Gelukkig voor ons blijkt er genoeg lucht boven water te zitten om er veilig door te kunnen. Wat nu volgt is ronduit uniek in België. Zo'n rivier vindt je normaal alleen in Frankrijk (of verder weg in de wereld). Gezien de hoge waterstand en het grote debiet wordt het een spectaculair tochtje. We genieten ondertussen van de hoge galerij en de prachtige concreties. En het blijft maar doorgaan! Halfweg passeren we de klimploeg die hoog boven ons exploreert.
Het eindpunt, na 400m aquatisch geploeter, is een dumper op de pret. Ongelooflijk dat de grot zo stopt...op een zaal met een berg modder! Dat moet daarachter groots verdergaan, dat kan niet anders...
We schrobben ons goed schoon en keren op onze stappen terug.
Onderweg neemt Paul Van Immerseel nog enkele foto's. Alhoewel we er niet veel tijd voor uittrekken, zijn ze toch niet slecht!
Om 18;00 uur staan we weer buiten... in de regen. Gelukkig kunnen we daarna nog even verbroederen en opwarmen in het clublokaal van de CRSOA in Sprimont.
We zijn weer een hele ervaring rijker en zullen dit tochtje niet snel vergeten... Nogmaals veel dank aan Jack en Albert die voor ons deze tocht mogelijk maakten!
Zie ook: https://sites.google.com/site/grottenoubleu/.


tekst: Jos
foto's Paul VI

1 opmerking :

  1. Ik heb ook al het genoegen gehad om deze te mogen bezoeken ;-)
    Zelfs als is het maar éénmalig, dan kan je er nog lang van (na)genieten!

    BeantwoordenVerwijderen