woensdag 6 januari 2016

Explo en foto in de vallei van de Lembrée


Dinsdag 29 dec 2015 Grotte des Emotions: Paul en Annette. Eerst uitgebreide fotosessie met mijn nieuwe flitsuitrusting. Annette was weer een geduldig en vakkundig model. Fotograferen in deze grot is een uitdaging. Er is natuurlijk de alomtegenwoordige modder, die tot uitkleedpartijen leidt op de meest onmogelijke plaatsen, en dat volgens rigoureuze procedures. Maar eens je in je (smetteloos zuivere!) onderpak en op sokken rond loopt in deze wereld van calciet en kristallen, is dat gedoe gauw vergeten. Maar opperste alertheid en concentratie blijft wel nodig, want je bent hier echt wel de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast.

In La Chambre
De overdaad aan concreties maakt het fotograferen trouwens lastig, elke stalagmiet werpt een slagschaduw en je moet echt wel een bataljon flitsers inzetten om die allemaal weg te werken. Wegens tijdsgebrek beperkten de foto’s zich tot Salle des Douze en La Chambre. Volgende keer gaan we verder. Er werd ook nog wat gekarweid (beter fixeren van de ladder in de Galerie Ardèche), en vervolgens was het tijd voor desobstructie: dubbele plop gezet in het blaasgaatje ten einde die galerij. Er is nog veel werk aan maar dit kan wel eens voor een verrassing zorgen.
Foto's staan (tijdelijk) hier: 

Zaterdag 2 januari 2016 Grotte des Surprises: Paul, Annette, Erik. Aangezien er amper goede foto’s waren (maar wel al honderden matige explofoto’s), begonnen we met een flinke fotosessie in Galerie Inattendue en Galerie Enfin. Dan verder werken in het 3de zaaltje waar ik vorige keer met Mark een plop zette. We zien er nu in twee vervolgen! Ziet er hoopvol uit. Weer een plop gezet, volgende keer weten we veel meer (denken we).

In het 2de zaaltje


Ook nog flink gegraven in het - voorlopig naamloze – zaaltje rechts in Salle Enfin. Geen hoop daar, maar een nieuw onderzoek van het pijpje waarop dit zaaltje vervolgt, gaf toch een zicht op een kleine geconcretioneerde ruimte tussen de blokken. Volgende keer zeker aanpakken. Leuke tocht, en het was intussen de 50ste exploratiedag in deze grot die onze grote hoop is om de ondergrondse Lembrée post-Emotions te bereiken. 
Foto's staan (tijdelijk) hier:

2 opmerkingen :