maandag 28 december 2015

Bonheur nieuws

door Erik Bruijn

Zaterdag 12 december 2015
Na ons laatste bericht op de blog over de Bonheur, hadden we intussen deftig voortgegraven ten einde van de Salle du Gour. Hierbij hadden we, na een heleboel instortingen (de één al wat groter dan de andere), een gigantische klok van wel 5 m hoog vrijgemaakt. Omdat het plafond nog altijd uit blokken bestond, wilden we wel eens weten of er aan de oppervlakte zelf iets te zien zou zijn. Zo komt het dat we (Michaëla, Dagobert, Jos en ik) na het doen van een klassieker: Puits aux Lampes, richting Eprave gingen om wat oppervlakte metingen uit te voeren. Gewapend met lintmeter, 2 kompassen en GPS konden we de plaats van de klok redelijk goed bepalen. Echter in het bos zelf is er geen onregelmatigheid te zien. Het ziet eruit als een normaal bos zonder verzakkingen. Dus de werken zelf, zullen langs binnen moeten gebeuren.


Zondag 27 december 2015
Vandaag stond de Bonheur weer op het programma. Wilden we een Reseau 2015 realiseren, dan was dit de laatste mogelijkheid. Michaëla, Jos en ik zouden de poging ondernemen, Dagobert had andere verplichtingen en kon niet mee.
Voordat we de grot in gingen, hebben we aan het oppervlak nog enkele metingen verricht. Zo wilden we weten waar in het bos een mogelijke 2de ingang te maken viel. Deze zou komen ten einde van een zij-diaclase van een zij-diaclase van de Grande Diaclase en eindigt in blokken met enkele worteltjes, dus dicht aan het oppervlak. In het bos zelf, was er op dit punt zelf niets te zien, maar in het verlengde van de diaclase, was er een grotere verzakking en ervoor was er een gangetje van een dier gegraven. Volgens de topo en de hoogtemeter van de gps, zou er nog 1 à 2 m blokken en grond liggen die ons scheiden van het oppervlak.
Eveneens hebben we een hoogtebepaling gedaan waar de klok zou liggen. Hier gaf de hoogtemeter +13 m aan tov de ingang. Wetende dat het plafond van de klok op +5 m ligt, rest ons nog 8 m tot het bos...
Nadat dit was opgemeten, was het tijd om binnen in de grot zelf werken uit te voeren. Aangekomen bij onze klok, zagen we dat er al heel wat puin van de wanden zelf naar beneden gekomen was. Dus zo begon onze dagvullende bezigheid: puin ruimen met regelmatig wat keuteren met een stok om nog meer puin naar beneden te krijgen. Doordat er al enorm veel puin uit de klok is gekomen (en nog komt), slinkt echter onze stockage-ruimte. Dit puin komt nu vooral van de wanden van de klok en niet van het plafond, hoewel dit ook uit blokken bestaat.
Op het einde van de dag kwam ik een stalagmiet met calcietplaat tegen tussen de brokstukken. Deze moet van een hogere galerij? naar beneden zijn gekomen door een instorting. Echter de wanden van de klok bestaan uit steenbrokken met klei, en laten ons niet toe te bepalen in welke richting er eventueel een vervolg is. Ook met wierook kon er geen plek gevonden worden, het was ook geen tocht-weer.
De klok is intussen weeral een stuk breder geworden, maar het is ons dus niet gelukt om in 2015 een vervolg te vinden. Laten we hopen dat 2016 meer in petto heeft, maar we geven de moed niet op.
Michaëla in de doorgang naar de klok.

De klok naar boven gefotografeerd.

De gevonden stalagmiet op calcietbrok.3 opmerkingen :

 1. Mooi verslag, Erik. Die opvulling blijft een zeer raar fenomeen. Van waar komen al die blokken en dat sediment. Er zijn ook verschillende lagen in te zien, dus van verschillende momenten. En dan die stalagmiet die er tussen ligt...zeer vreemd. We gaan dat raadsel oplossen, hoe dan ook. Eventueel moeten we de zijdiaclase beginnen opvullen met puin, dan hebben we nog veel stockage-ruimte...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. stalagmiet is altijd motiverend. Doch in de Intuition heeft me dat geen geluk gebracht (calcietblokken zo groot dat ze geplopt moesten worden, maar erboven niks gevonden). Maar niet opgeven daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,
  U heeft financiële problemen en moeilijkheden bij het verkrijgen van
  leningen van lokale banken en andere financiële instellingen.
  Ik bied leningen aan lage 2% rente van € 1000 werd € 5.000.000, zonder enige credit check om hen te helpen toetreden tot de schuld consolidatie leningen
  biedt persoonlijke leningen, leningen aan venture capital bedrijf van
  leningen, onderwijs leningen, of om welke reden.

  Contact: groupefinancemondial@gmail.com

  Dank u contact met mij op als je in nood.

  BeantwoordenVerwijderen