dinsdag 8 januari 2008

Speleologen vast in de Verneau

Jullie hebben het allicht al gehoord: sedert zaterdagnacht zit een 6-koppige ploeg Franse speleo's vast in de Réseau du Verneau.
Meer info op de site van de Spéléo Secours Français:
http://ssf.ffspeleo.fr/media/com_sauv/2008_01_BiefsBoussets.htm

De Verneau kennen sommigen onder ons goed. Een 32 km groot grotsysteem, met 5 ingangen die op zich al prachtige grotten zijn, en veelbezochte klassiekers. Denken we maar aan de Baume des Crêtes langs waar we toegang krijgen tot de stroomwaartse delen van de imposante ondergrondse rivier, of de Gouffre de Jérusalem of de Bief-Boussets.
De doorsteek Gouffre du Bief-Boussets naar Grotte Baudin is ongetwijfeld een van de mooiste doorsteken van Frankrijk, met een ondergrondse lengte van bijna 9 km voor een niveauverschil van 380 m. Het is een traject dat qua lengte en schoonheid zijn gelijke niet kent. Een woeste ondergrondse rivier wisselt af met enorme droge galerijen van soms wel 15 m breed.


In 1989 deden enkele Avalonners, en andere VVS'ers (als eerste Belgen, denken we) die doorsteek die slechts twee jaar eerder mogelijk was geworden nadat de GS Doubs de Grotte Baudin had ontdekt. Toen een tocht van pakweg 17 uur.
Het bleef een moeilijke onderneming, het moest wekenlang droog weer zijn opdat er in de Baudin een sifonnerende passage droog kwam te staan, en je toegang verschafte tot die kilometers lange galerijen erachter. Vele malen probeerde Avalon de tocht te herhalen maar de sifon stond telkens dicht.
Een jaar of 7 geleden werd in de Baudin een nieuwe passage vrijgemaakt, die een eenvoudiger toegang tot het systeem mogelijk maakte. Avalon maakte dus in 2003 opnieuw de doorsteek, en vele andere speleoclubs schreven deze magnifieke tocht ook op hun palmares. Maar de Verneau blijft, ondanks zijn gemakkelijkere ingang, een veeleisende tocht die een goede voorbereiding, conditie en vooral goede weersomstandigheden vereist. De ondergrondse rivier is gekend voor haar brutale overstromingen. Er zijn tevens enkele zones die kunnen sifonneren bij hoog water waardoor het hele middenstuk van de grot afgesloten geraakt van de buitenwereld (de "Tube en U" aan de kant van de Bief-Boussets, en een groot kruispunt nabij het begin van de Galerie des Aiguilles, dat toegang geeft tot de Puits Balot aan de kant van de Baudin).

Dankzij de nieuwe toegang in de Baudin hernamen ook de exploraties. De lokale speleologen, o.m. de GS Doubs en het Collectif Lison, deden nieuwe en belangrijke ontdekkingen en het is dan ook één van deze exploratieploegen die nu geblokkeerd zit. Met enig leedvermaak stellen we vast dat het een ploeg is die samengesteld is uit bijna allemaal speleoredders, waarvan ik er één persoonlijk ken. Je ziet dus maar, het kan de besten overkomen! Nu is het feit dat het hier over een super-ervaren ploeg gaat ook altijd een geruststelling. Niet alleen zijn het mensen die de grot op hun broekzak kennen, ze weten ook perfect hoe te handelen in noodsituaties, zoals een plotse overstroming. En de Verneau is groot genoeg om een "crue" uit te zitten. 32 km om juist te zijn!
Leuk is natuurlijk anders, en onze gedachten gaan dan ook uit naar die 6 kerels die daar al drie dagen de uren zitten af te tellen, in de kou, nattigheid en met een hongerige maag. Ik hoop dat ze gauw "verlost" mogen worden.
Zoals gezegd, zitten zij vast en zeker in het centrale stuk van de traversée, aan beide kanten begrensd door tijdelijke sifons. Die sifons vormen het probleem zo niet, de reddingswerkers zijn momenteel vast en zeker gehinderd door het enorme debiet van de rivier dat elke progressie onmogelijk maakt. De Verneau in crue, dat is een furie van 20 kubieke meter/seconde water. Daar kan je beter wegblijven.

Volgens de laatste berichten regent het niet meer, en is het water gezakt waardoor er twee reddingsploegen in de grot zijn kunnen vertrekken. Afwachten dus.

Oh ja, zoals steeds hebben pers & media weer even ontdekt dat er zoiets als speleologie bestaat, en we hebben al menige journalist moeten afwimpelen. Zonet vroeg ik nog aan een VTM'er die me opbelde "maar waarom brengen jullie nooit eens iets positief over speleologie, tenzij in het kader van een ongeval?" . Antwoord: "dat heeft voor ons geen nieuwswaarde".

1 opmerking :

  1. In de Morgen verscheen toch wel een correct artikel. Ik kon het artikel voor publicatie nalezen. De journaliste was eerlijk en hield zich aan de afpraken, de door mij aangebrachte wijzigingen werden doorgevoerd. Dus er bestaan toch nog correcte journalisten, zeldzaam...
    Annette

    BeantwoordenVerwijderen