maandag 16 juli 2007

Fagnoules - grote perspectieven?

Niks dat we liever doen een dagje "Fagnoules"! Een hele dag doorheen die grot crossen, constant op je adem trappen vanwege 1% CO2 in de lucht, doorheen sifons dobberen, modder alom en wel 10 keer het grint uit je handsschoenen spoelen. Pompslangen over en weer zeulen, elektriciteitskabels en pompen, boormachines of duikflessen: als het maar veel weegt. We love it!
Gisteren (zondag 15/7/2007) trokken we naar de Fagnoules voor alweer een spannende aflevering van de "Fagnoules-Saga". Jacques Petit en Michel Pauwels, de twee duikers, zouden de S6 opnieuw duiken en voor de derde maal reeds, gaan verder graven in hun "postsifon-desobstructie" boven de te smalle S7.
Ik had dan ook wat extra volk gerecruteerd want twee duikers dat is al minstens 6 à 7 kits materiaal en daarbij kwam dan al het zware spul dat het desobstructieve Avalon nodig had om de S5 (Siphon Moche) leeg te pompen en verder te "ontmantelen".

Ploeg 1 vertrok extra vroeg: om 7u reeds tuften Dagobert, Annette en Paul al naar de Ardennen. Rond 9u werd de stroomgroep opgesteld (loodzwaar klereding), en zwaar geladen gingen we op weg naar de Siphon Moche. Die werd vlot leeggepompt, het puin van onze vorige desobstructie (3 weken) werd geruimd, en dan tegen 11u gauw-gauw weer naar buiten om ontvangstcomité te spelen voor de rest van de bende: de 2 duikers, Jack London (inderhaast opgetrommeld; de sukkelaar had zelfs zijn neopreen niet bij!) en Dirk en Bart.
Iedereen door de Siphon Moche (ongelooflijk, zeggen dat we dit obstakel amper twee maanden geleden voor de eerste maal een kwartier lang droog konden leggen en dat hij vandaag 8 uur lang is drooggelegd), op één man na. Immers, risky business hoor: een onweer buiten, de stroomgroep die uitvalt, een pomp die er de brui aan geeft, onze provisoire afdamming boven de waterval die het begeeft: er waren tal van zwakke schakels die ons achter de Siphon Moche konden blokkeren. En dan is één mannetje aan de goede kant van de sifon, geen overdreven luxe.

30 m verder is dan de ruime en in duikerstermen uitnodigende sifon 6. Jacques en Michel waren na een half uurtje voorbereidingen in het grauwe sop verdwenen. Voor ons begon het lange wachten. Iedereen vulde de tijd op zijn manier. Sommigen sleepten pompdarmen door de grot, anderen boorden gaten in het dak van de Siphon Moche voor je-weet-wel-wat, nog anderen probeerden de barrage bovenaan de waterval te verbeteren en Jack zat onder zijn reddingsdeken te bibberen (hij had als enige geen neopreen aan... zeer onverstandig in de Fagnoules :-) )
We hielden om beurten de wacht aan de S6, en tegen 16u15 kondigden bubbels en een lichtschijnsel de terugkeer van de duikers aan.
Ze waren enthousiast, én gefrustreerd: na urenlang graven in een smal gangetje, waren ze net niet door de laatste versmalling geraakt, die zicht gaf op een groot vervolg (10 m hoog dixit Jacques, 2 m dixit Michel...). Jacques probeerde het zelfs in zijn ondergoed, maar één cm rots was er blijkbaar teveel aan. Hier zullen zwaardere middelen aan te pas komen.

Om de dag af te sluiten dook Jacques opnieuw door de sifon, met twee darmen: één dikke (15 cm diameter) waar we de rivier zullen door kanaliseren, één dunne (7 cm) om de sifon te kunnen leegpompen. Alles ligt dus gereed voor een - hopelijk - grote première. Deze is gepland voor het 1ste weekend van september, en de duikers dankzij wie dat alles mogelijk is, zullen dan van de partij zijn.
Restte ons nog enkel een kamionlading kitzakken naar buiten te sleuren (en dat "buiten" is al een verdomd eind van de terminus van de grot aan het worden!), en een zonnig terrasje in Purnode op te zoeken.

Ik zal hier z.s.m. wat foto's posten.

5 opmerkingen :

 1. Amai dat gaat goed vooruit!!

  Spijtig dat ik er weer niet bij kon zijn om de emoties van het moment mee te maken.

  Knap werk.

  Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wacht maar tot je de foto's en het filmpje ziet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Paul heeft geschreven dat de nieuwe zaal ,volgens me 10 meter
  hoog is,maar ik had over 4 meter
  gesproken,tegen 2 naar Michel:laat ons dus 3 meter hopen,en als ik niet het dichtst bij ben ,betaal ik graag de Rochefort (andersom ook,vanzelfsprekend !)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oooh ..4 meter maar?
  O.K. daar kunnen we ook nog mee leven :-)

  Jacques, de volgende Rocheforts zijn voor Avalon, zonder jullie zouden we nog zo ver niet zijn geraakt!
  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo,

  Ik heb enkele foto's kunnen nemen.

  Nog een beetje geduld...

  BeantwoordenVerwijderen